I ugusto i u ritko…samo da je bakalara!

Trideset godina je sasvim dovoljno da se pripremanje neke namirnice, koliko god ona zahtjevna bila, dovede do savršenstva.

Trideset godina u restoranu Rivica, u Njivicama na Krku, pripremaju jela od bakalara.

Upravo toliko traje tradicija Vikenda bakalara za vrijeme kojih, od početka prosinca do Božića a prije zasluženog odlaska na godišnji odmor, ekipa gospodina Dražena Lesice ljubiteljima ove zahtjevne ribe otkriva svoje umijeće.

U ugodnoj, intimnoj atmosferi ideje i specijalitete predstavili su u zagrebačkom restoranu Tač. Znali smo već da bakalar nije samo “na bijelo/crveno” ili “na žlicu”. Ali što sve bakalar može biti, pokazali su nam u pet vrhunskih slijedova.

Razne namaze na domaćem kruhu pratio je ukusan tris maneštrica od bakalara. Pa svježi bakalar sa mekanim njokima od buče na kojima poželite odspavati od ugode. I zatim, jedinstven spoj bakalara, čipsa od bakalara, pirea od cvjetače, chutneya od luka i gusje jetre. Oboreni s nogu. Ili sa stolca.

Da se kontinet i more vole, kao u slučaju bakalara i guske, dokazao je Željko Brončilović Carlos, zagrebački sommelier koji je pozvao Igora Ivanića iz OPG-a Ivanić da predstavi svoja vina iz okolice Kutine. Igor Ivanić bavi se ekološkom proizvodnjom. I ptice na grani znaju koliko je to grožđe ukusnije i bolje pa su mu upravo one doslovno pojele većinu nasada pinot noira. I oslobodile prostor u jednoj drvenoj bačvi. Pa zašto da portugizac ne odleži u njoj? Pokazalo se to kao izvrsna ideja. Škrlet, frankovka i pinot noir iz vinograda Dvije ruže, nimalo ne zaostaju kvalitetom.

Ostalo je još nešto vremena do Božića, do Krka se brzo i jednostavno stigne, a vrijedi puta. Obožavatelji bakalara, ujedinite se, krenuti put Rivice.

Provjerite što vas očekuje:

Mali menu
– za namazat – Bianco, picant (na domaći kruh)
– na žlicu – Bijelo s krumpirom / maneštrica
Blagdanski menu
– za namazat – Bianco, picant (na domaći kruh)
– na žlicu – Bijelo s krumpirom / maneštrica / juha
– njoki – Buća i bakalar
– zezalice – Balotice / Pršut / Taquitosi / Tartuf
– za gušt – Sviježi bakalar i Foie gras (cvjetača, fond, chatni)
– na slatko – Frite jabuka čokolada
Prosinac vikenda bakalara u Rivici
– 7., 8. – petak / subota s prigodnom glazbom u vrijeme večere
– 9. – nedjelja s prigodnom glazbom u vrijeme ručka
– 13., 14., 15. – četvrtak / petak / subota s prigodnom glazbom u vrijeme večere
– 16. – nedjelja s prigodnom glazbom u vrijeme ručka
– 20., 21., 22. – četvrtak / petak / subota s prigodnom glazbom u vrijeme večere
– 23. – nedjelja s prigodnom glazbom u vrijeme ručka
– 24. – badnjak s prigodnom glazbom u vrijeme ručka

Iva Novosel

Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.
Pretplati se na newsletter