Mirisi, zlato i hmelj

Iako su vinske vjeroispovijesti, naše Čašne sestre nisu uskogrudne, no zli jezici svašta će reći. Te da su sestre prelako podlegle novom valu hrvatskog craft pivarstva i pritom zanemarile sveto piće, vino, te da nije u redu tako se javno i sasvim opušteno fraternizirati s braćom drugoga reda. Ali, one ne mare za ograničene fundamentalističke stavove. Craft piva jednostavno nisu mogla, niti smjela, mimoići njihova vazda žedna nepca. Žedna edukacije i novih vidika, dakako.

Brat Botritis na početku večeri održao nam je kratko predavanje o tome kako se pravilno kuša pivo te na što treba obratiti pozornost. Za kušanje je bolje da čaša ima nogicu, kako se pivo ne bi grijalo, a radi inspekcije boje dobro je da je ista prozirna. Lagere je bolje piti ohlađene na niže temperature (4-8 °C) dok aleovima pašu nešto više temperature, kako bi bogatstvo aroma bolje došlo do izražaja (8-14 °C). Mirisi se najbolje hvataju tako da se čaša poklopi dlanom, pivo zavrti (pokušajte si ne smočiti dlan) te se potom naglo otklopi i nos zabije u čašu. U prvoj minuti promatra se postojanost pjene, a baca se oko i na boju i bistrinu. Matematička formula kaže da se potom piju 2 gutljaja u 5 sekundi, i sve ti se otvori. Nakon tih kratkih, ali bitnih uputa, smjele smo pristupiti kušanju. U prvom line-upu našlo se pet manje ili više poznatih domaćih pivovara, te njihovih ukupno 8 uradaka.

1. Čudnovati Čunjaš, 4,8%, lager pivo, 0,5 l

Riječima brata Botritisa: „Čudnovati Čunjaš je prvo curlingaško pivo na svijetu i maskota istoimenog kluba iz Zagreba. Nastalo je 2014. godine, a riječ je o lageru koji karakterizira tamnožuta boja, postojana pjena i jača sladnost.“

Što se sestara tiče, u nosu su pronašle kvasce, kukuruz i krušku, ustanovile da je pivo prozračno te vrlo lagano gorkasto. Smjestile su ga u kategoriju osnovnih piva, za učenje. Nažalost, tiraža je samo 200 boca. No, pivo je više kuriozitet nego što ima neke ozbiljne namjere. Etiketu ćemo ovaj put ljubezno preskočiti.
“Obradovale bismo se kad bi se ovako nešto točilo na koncertima umjesto onih s*anja kojima nas tamo poje.”

2. San Servolo svijetli, 5%, Bujska pivovara, 0,33 l

Tu treba napomenuti da se kod San Servola radi o pivima koja refermentiraju u boci, dakle u njoj prolaze drugu fermentaciju. To ponekad zna izazvati nepredviđene, pa i neželjene efekte, stoga su sestre složno zaključile da im je puno draži točeni San Servolo. No prionuše na posao.

Boje je mutne, medene. Na nosu nalaze lepezu neugodnih mirisa od kojih neke ne bi bilo pristojno ovdje napisati; spomenimo samo kiselo zelje, metalni miris na čep te određene sumporaste note („Vražje pivo!“). Sestre se slažu da je pivo nedefinirano i problematično, da čak djeluje raspadnuto. Na kraju je gorko, ali čudno gorko. Paziti pri otvaranju jer hoće izletjeti van. Pa vi refermentirajte pivo u boci!

3. San Servolo crveni, 5%, Bujska pivovara, 0,33 l

Sestre klikću u glas: „Ooo, lijepo pivo, lijepa boja, pjena postojana (1,2 min).“ Bratu Botritisu se pjena formira u žirafe (ili dinosaure) u spolnom općenju, intrigantno! Na nosu je pivo medasto, cvjetno, vuče na drvo i znoj (?). No potom raspoloženje pada u ustima. Pivo je metalno, gorko, kiselo.
Sestra Maceracija ističe da pivo ima nezgodan „pec“, a brat Botritis da je prilikom ispijanja osjećaj „kao da ti čupaju dlake iz nosa“. Zaključak je: „Više smo očekivali nakon onakvog kompleksnog mirisa, a ustvari u retrookusu ostaje samo okus kompleksne truleži.“

U intermezzu nam je brat Botritis opisivao razlike između industrijske i craft izrade piva.
Brat Botritis : „Malo je drugačije kad kuhaš pivo u tanku od 2000 l, nego doma u 25-litarskom.“

Sestra Maceracija : „Da, pa to je k’o s grahom!“

4. San Servolo crni, 5%, Bujska pivovara, 0,33 l

Sestra Fermentacija : „Koji je ovo mulj! Kao kad točaš noge u Jarunu!“ (Evidentno je da sestra nije Zagrepčanka, jel.)
Sestra Maceracija : „Ovi kvasci muljaju.“
Sestra Drosophila : „U, konačno nešto dobro miriše!“

Pjena je srednje postojana, a nos zanimljiv. Nalazimo citruse, voće, čak i bazgu! Iako je pivo kiselije nego što bismo očekivali pri pogledu na tamnu boju, a nema pripadajuću dubinu, donekle je fino karamelasto. Najbolje od tri piva San Servolo. Ipak, gušća je boja nego okus.

5. Vunetovo, American wheat, 5,2%, Hvar, pšenično, nefiltrirano (s dodatkom kore hvarske naranče!), 0,33 l

I bacaju se na pivo za koje nitko nikad nije čuo, a bome ni kupio izvan Hvara. Iz jednostavnog razloga što se samo tamo prodaje, u sezoni, a proizvodi ga entuzijastična naturalizirana Hvarkinja, Poljakinja Anna. Da, žena, i to pet vrsta piva! Čudo Božje.

Sestra Maceracija : „Ooo, ova pjenica je postojana kao hvarska čipka!“ (?! Ne, ni mi ne znamo.)
Na nosu eksplozija mirisa, a prevladava tropikal: mango, banana, germa, marelica, a i boja je marelična. Meko, uravnoteženo, pitko.
Brat Botritis, koji također još nije probao ovo pivo, uzviknu: „Bože, ovo je divno!“
Sestra Maceracija strikes again: „Gle kako pjena stvara čipku po čaši.“ (I odsad nadalje svi pričaju kao da su na tripu. Tako su nam rekli da zvuče ljudi na tripu.) „Gle, mjehurići! Pivske nogice!“
Sestra Drosophila : „Ići ćemo na Jelsu po ovo!“
Sestra Fermentacija : „Ma ne, žicat ćemo Dubokovića da nam nosi!“

Atmosfera se zahuktala: Sestra Maceracija cvili kao psić kad joj Fermentacija uzima čašu. Potom zaključuje da etiketa izgleda kao da se dva zmaja na tripu žvale. Ne zna se otkud toliko asocijacija na teške droge danas…

6. Peti element, ABA, American blonde ale, Daruvarska pivovara, 5,3%, 0,5L

Daruvarska ABA jedno je te isto pivo u pet različitih etiketa, čisto da nam se zbunite. U Daruvaru gađaju onu: moraš skupit’ sve! Elemente. A zna se dobro što je peti element. Ljubav, ne pivo, halo!
Kušači unisono zaključuju kako je pivo bistro. I čudom se tome čude, nakon plesa kvasaca iz prijašnjih piva. Ipak je ovo proizvod malo veće, komercijalne pivovare. Ali ima dušu crafta. Krasi ga elegantan i aromatičan miris, no manje tropski nakon doživljaja Hvara. I sestre i brat zaključuju da je to jedno žensko, slasno pivo, i da nas potiče na ljetne misli. Netko pjevuši: „Uouou vodi me na plažu snova… ljetni čar…“
Sestra Drosophila uzvikuje: “Jako pitko, fiiino, pivo. Baš mi se sviđa ovo pivo!”

Pred kraj smo kušanja, i brat i sestre dobili su već lijepu bojicu. Sestra Vinifikacija gasi grijanje, a sestra Maceracija zaključuje da nas grije „sestrinska ljubav“.

7. Zmajsko pivo, svijetlo ale pivo, 5,3%, Zagreb, 0,33L

Je li zmaj pogansko biće, to sad nije važno, jer sestre obožavaju ovu etiketu, potpuno drukčijeg stila od kanona pivskog dizajna u nas.
Sestra Fermentacija : „Osim citrusa, korijandera i voća, osjećam aromu znoja, ali ugodnog. Zmajskog znoja, zacijelo!“
Sestra Drosophila : “Jako lijepo definiran okus, a aftertaste traje ful dugo!”
Svima prisutnima na samom vrhu liste večeras kušanih piva; klizi lagano kao prsti niz krunicu. Nije ni čudo da je Zmajska pivovara oduševila znalce na www.ratebeer.com. No tercet sestara i gostujući brat već su lagano načeti hmeljnom bujicom i bolje je da završe pivsku misu u prisebnom stanju.

Treba čuvati snagu, jer slijedi druga epizoda uz još sijaset novih hrvatskih craft piva. A na pivsku revoluciju koja nas je snašla možemo reći samo – aleluja! Ili da citiramo određenu sestru pred kraj kušanja: „*ebeš čašnu sestru koja ne zna otvoriti flašu (pive) upaljačem!“ Pripravnice, imajte to na umu!

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter