Čašne sestre in Gin wonderland

Iako će pomni čitatelj pomisliti da su Sestre svoj isposnički život prvenstveno podredile uživanju u plemenitoj tekućini koja donosi radost u svaki dom – vinu, njihova stamenost je u opasnosti svakog ljeta kada na scenu stupa zavodljivi, lagani, pitki, osvježavajući i ljekoviti destilat gin, obično u kombinaciji s antimalaričnim tonikom. Iako njihova vjernost vinima nikada neće biti upitna, povremeni izleti u svijet “upropaštavatelja majki” koji to danas više nije Sestre smatraju nužnim treningom i edukacijom. Uz vrhunskog poznavatelja gina i majstora miksologije, kakav je gosp. Vjenceslav Kishoni Madić, sati su se u Bistrou Apetit činili kao minute, dok su čaše i čaše čarobnih kombinacija preletale ispred njihovih zatravljenih očiju. U nastavku vam prenose svoje dojmove kušanja 7 od 10 gintonic kombinacija u kojima se u Bistrou Apetit može uživati sljedeća dva tjedna. Bez pokvarenih misli, sestre su ovaj eksperiment izvele dolično, i čašno, kako im već priliči, ter postoje kao živuće jamstvo da je gintonic, ustvari, lijek.

Mediterranean Duo –
Gin Mare+3 bobice borovica+ružmarin+lavanda+1724 tonic 

Dobri stari poznati gintonic. Osvježavajuć, pitak, herbalan, nježan, lagan. Ljetan. Ono što želite piti dok se boje ne rastope na nekoj ljetnoj terasi, obrasloj u mediteransko bilje. Sparuje se dobro i uz morska plovila raznog tipa.

Apetit – Blue gin+sušeni hibiskus+korica limuna+1724 tonic
Nježan i mio momak. Lagan, pitak, uz opojne mirise cvjetnih latica. Zavodljive boje hibiskusa primamljiv je oku, i pritom lagano klizi uz zavaravajući nevini cvjetni šmek.

Sloe Spritz
Sloeberry blue gin+korica limuna+1724 tonic

Not your ordinary gin. Naime, sloberry blue gin nježnija je varijanta gina sa samo 28%alkohola, donekle herbalnog okusa. Stoga je kombinacija vrlo lagano pitka, ali ako ste pravovjerni fan reakcija će biti “ovo nije pravi gintonic, nisam to očekivao!”. Piće više podsjeća na nešto iz Aperol Spritz porodice, što nije nužno loše, ali nemojte reći da vas nismo upozorili! A Čašne, ako su nešto, onda su pravovjerne! Stoga, dajte nam “the real stuff“!

Sweet fizz 
Zuidam dutch courage Old Tom+4 zrna pimenta+stabljika sladića+narančina kora
And real stuff smo i dobile! Drugačiji od svih prethodnih, gin proizveden u Old Tom stilu znači da je nešto slađi od onih stila London Dry. Pomiješan s toplinom korice naranče miriši kao stara bakina škrinja, ali u dobrom smislu! “Kao da te zagrlila baka, a malo si je popila”. Sweet fizz nikako nije slatko piće, ali spada u kategorije pića dobrih prijatelja, nešto kao “comfort food”. Uvijek bismo mu se vratile.

Roby Marton star
Roby Marton+zvjezdasti anis+1724 tonik+naribana korica cimeta

Roby Marton naš je stari prijatelj iz dana hodočasničkih pohoda po prijateljskoj Italiji. Spada u kategoriju tzv. infused ginova, kojima se nakon destilacije “dodaju” prirodne arome raznih biljaka, bobica i začina. Divnog okusa, ali i visokih alkohola, čak 47%. Tim je čudesnije kako se ovaj gin nježno izbalansira sa “božićnim” dodacima – cimetom i anisom. Pravo zimsko piće, za koje nam Vjenceslav otkriva da se može posluživati i u vrućoj varijanti. No, za prohladne ljetne večeri, krasan “grijač”. Tko će dočekati zimu…

I na kraju, zvijezde večeri!

ORTODOXY SPRITZZ – Gin Dictador+sok od limete+šećerni sirup od hobotnice+lučica+1724 tonik+niti chillija
Iz legende o tome kako je ogromna hobotnica savladala cijelu bačvu u kojoj je rađen rum, a odležavan gin, Vjenceslav je našao inspiraciju da u ovom piću pomiješa neobične okuse. Sirup od hobotnice, složit ćete se, svakako je neočekivan sastojak koktela. Zanimljvom kolumbijskom odležanom ginu dodao je potom svježinu limete, kiselost lučice, i pikantnost niti čilija. Rezultat je jednako začuđujući koliko i ukusan. “Meni ovo miriše na sok od bazge s mentom! Djeci bi ga dala na vruć ljetni dan!” Želite li probati nešto sasvim neočekivano, poigrati se sa zanimljivim preslagivanjem okusa, ali i dalje piti fantastičan gintonic, Ortodoxy Spritz je “must try“.

ITALIAN MULE – Roby Marton+limeta+menta+svježi đumbir+Pimiento ginger beer
Zamišljen i poslužen kao posveta koktelu Moscow mule, Italian Mule ponovno se bazira na ginu Roby Marton kojem je učinjeno sve što je moguće da ovo postane jedno vrlo bezobrazno piće. Piće koje nužno dolazi na kraju večeri jer upravo kao da viče “nakon mene nećeš više ništa piti!”. Puno bogatog životnog iskustva, sestre su prije prelaska na ovo piće omastile brk specijalitetima Toma Gretića,  i to terinom od crne slavonske svinje ter jezikom telećim. Naslućivale su što ih čeka. I dok je Sestra Fermentacija tvrdila da je ovaj koktel kao “mišićavi golišavi muškarci na plaži”, sestra Drosophila ga je više doživjela kao haramabašu, divljaka ili galeba koji govori “sad si moja i ničija”. Složile su se da je bezobrazan, spicy, i da nakon njega ništa drugo ne dolazi u obzir. Sjajno se složio s čokoladnim desertom “Posveta 2006.”, što znači da je apsolutno primjeren svim varijantama dekadentnog završetka večeri.
To naravno, nikako ne znači da su se Čašne sestre raspustile ka ikakvom vidu dekadencije! Naprotiv, uljudno pozdravivši svojeg koktel viteza koji je osmislio ovu sjajnu večer, povukle su se u noćnu kontemplaciju, preporučivši se za daljnje edukativne susrete.

Ključne riječi:

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter