Brigljević – Žestica s pedigreom

Nije svaka rakija samo rakija. U podneblju koje je uzdiglo umijeće fermentiranja, pečenja i destiliranja na mitske razine, gdje je rakija mnogo više od pića, potrebno je poznavati neke osnove. A osnova za bolje upoznavanje s rakijama i likerima jesu lozovača i komovica. I ne, to nije isto. Obje se rade od grožđa. Lozovača se radi od masulja. Znači, zgnječite gomilu grožđa i sve to onda destilirate. Komovica se pak radi od dropa ili komine. To je ona njackasta masa koja ostane nakon što se grožđe tiješti za proizvodnju vina pa se sok odvoji, a kao nusprodukt ostaju pulpa, kožice, peteljke, sjemenke. Nusprodukt koji zlata vrijedi. Vino na jednu stranu, a komina na drugu – u bakrene kotlove. Sami možete zaključiti da je komina dragocjeniji materijal jer je treba više da bi se iz nje izvuklo nešto. Naša komovica je ono što Talijani zovu grappa i rade umjetnost od nje. I nema razloga da zaostajemo.

O ovim tehničkim finesama učili smo u obiteljskoj destileriji Brigljević u Velikoj Gorici. Prava mala manufaktura već je neko vrijeme poznata po vrhunskim rakijama i likerima koji se rado kupuju kao luksuzan poklon, pogotovo kad idete u inozemstvo širiti hrvatsku alkoholnu baštinu. Usavršili su postupak i recepture, ne koriste nikakve umjetne dodatke i ponosni su na izvorne kvalitetne sirovine. Uz tu već standardnu paletu, neki će se sjetiti da su Brigljevići autori našeg prvog craft gina na tržištu, pod imenom Flying Cat Gin. Kad smo vidjeli kako gazdi Miljenku zaigra brk dok priča o rakiji iliti grappi, znali smo da nas čeka nešto posebno. I stvarno, Brigljevići su nedavno otišli korak dalje te izbacili posebnu liniju rakija, Seven Seas Collection.

Čistoća, preciznost, elegancija – prvi su dojmovi nakon kušanja. Ovo su plemenite kapljice u kojima se polako i pažljivo gušta, a ne brlja za zdravice i pijanke. Piće za kontemplativno soliranje ili uz cigaru ili za kraj najfinijeg obroka. Bazna grappa je školski primjer dobre komovice, žestoke ali balansirane. Za njezinu se proizvodnju koristi kombinacija grožđa graševine, pinota, traminca i chardonnaya. Majstor Miljenko ništa ne prepušta slučaju tako da vjerujemo da je ova kombinacija pomno odabrana s razlogom. Korak dalje u aromatičnosti je mediteranska Kapetanova travarica, spoj destilata grožđa i mediteranskog voća uz dodatak začinskih trava. Tajna dobre travarice je ne dopustiti ni jednom začinu da se razmaše, nego ih sve pomiriti u skladnu cjelinu.

I sad krećemo u malo ozbiljnije (vatrene) vode. Captain’s Grappa Barrique, kako samo ime kaže, komovica je koja je odležala 18 mjeseci u 50-litarskim bačvama od slavonskog hrasta. Jantarne boje, finih tostiranih nota, meka je i užitna unatoč 40% alkohola. A zvijezda večeri i iznenađenje za mnoge zove se Dark Forest. Svakako kruna rada i truda Miljenka Brigljevića i obitelji. Najfinija grappa tretirana kao viski. Nakon trogodišnjeg odležavanja u dvije nove barrique bačve i jednoj staroj bordoškoj, dobili smo divotu prekrasnih kompleksnih aroma koje se suptilno mijenjaju kako piće stoji u čaši i razvija se. Kad vidite na boci 43% alkohola, pomislili biste da će vam se noge odsjeći kad je probate, no Dark Forest nježno klizi kap po kap i zove na još. Ne znaš bi li je prije šnjofao ili pijuckao pa pokreti stalno idu na relaciji nos-usta, uz pokoji uzdah između. Ponosno se može pojaviti u ulozi kakvu inače igraju dobar odležali viski ili konjak. Kao i kod svih posebnih edicija destilerije Brigljević, serija je ograničena i numerirana, svoj primjerak treba ugrabiti na vrijeme.

Kvalitetni destilati zaslužuju poštovanje i dostojan tretman, a Brigljevići svim silama nastoje raditi baš u tom smjeru – male količine, ali puno ljubavi i pažnje. Raduje nas ozbiljan, gotovo znanstveni pristup i strast koja isparava iz svake boce. I ništa manje bitno, nakon temeljitog kušanja iz kataloga Brigljevićevih pića, ni kod jednog kušača nije bilo negativnih nuspojava niti prelaska u stadij raspojasanosti. Naprotiv, rakije su nas zagrijale, prokrvile, oplemenile i potaknule na jedno lijepo i konstruktivno druženje. Smijete to pokušati i kod kuće.

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter