Sunčane livade – dom sretnih krava

Iako naziv tvrtke zvuči kao ime staračkog doma zavučenoga negdje dovoljno daleko u zapećku Hrvatske da dotične starce ne morate posjećivati češće od dvaput godišnje, ostavite se zlokobnih misli. Sunčane livade sretno su mjesto, koliko može sretna biti farma za tov junadi. Međutim, autorica ovih redaka, po struci veterinarka, stava je da ako već uzgajate stoku za proizvodnju mesa, red je to činiti prema najvišim danas poznatim standardima struke. Krave na farmi Sunčane livade čine onaj manji postotak goveda  na svijetu koje, prije nego krenu put vašeg stola, provode kvalitetan kravlji život primjeren njihovim potrebama.

Sustav krava-tele metoda je uzgoja gdje telad uz majke ostaje više mjeseci, za prirast u toj prvoj fazi života koristi majčino mlijeko (što nije slučaj u konvencionalnom uzgoju) te jedan dobar dio života provodi na pašnjaku, ako vremenski uvjeti u vrijeme telenja to dozvoljavaju. Za takav tip uzgoja potrebne su naravno, velike površine pašnjaka, sam uzgoj i tov traju dulje, a bitno je odabrati i životinje primjerene (mesne ili kombinirane) pasmine. Takvo meso je vrhunske kvalitete, stoga je uvijek posebno cijenjeno kod kuhara koji brinu o porijeklu svojih namirnica.

Sunčane livade farma su u sustavu krava-tele koja se nalazi u idiličnom ruralnom krajoliku sela Mali Grđevac koje se nalazi između Bjelovara i Daruvara. Na njoj trenutno živi 500-njak grla (majki, bikova, teladi i junadi) pasmine Charolais, francuske mesne pasmine koja je vrlo pogodna za ovaj tip uzgoja. Mirnog karaktera, kravice obitavaju u štalama poluotvorenog tipa, provodeći dio godine na pašnjacima, gdje se i tele, kada vremenske prilike dopuste. No, da bi farma zadobila današnje gabarite, puno je papirologije od 2007. do danas odradila današnja upraviteljica, Mica Obradović, osebujna pravnica koja si je u životnu misiju zadala osnivanje i pokretanje farme, da bi na kraju preselila u Grđevac te se zajedno s timom mladih lokalaca u potpunosti posvetila pretvaranju ove farme u uspješni primjer dobrog gospodarenja.

Farma je skoro u potpnosti samoodrživa pa većinu krme uzgajaju na vlastitim površinama, i pripremaju na farmi u suradnji sa stručnjacima iz Hrvatske i Francuske. „U planu je ekološki uzgoj teletine na dijelu površina, koji zasad još nije moguć iz tehničkih razloga, ali radimo na tome da si omogućimo sve uvjete potrebne i za taj način proizvodnje.“ – objašnjava nam Dominik Vacek, mladi agronom i Micina desna ruka. Stalno zaposlenih je 8, i osim Mice, koja ja doselila, svi su lokalci koji farmu doživljavaju kao osobni projekt koji ovisi o njihovom maksimalnom angažmanu.

I tu negdje leži tajna uspjeha ove nimalo svakodnevne i jednostavne poslovne priče. Ovaj sustav zatvoren je krug, kojem u Hrvatskoj ne znamo panadana. Naime, svo meso junadi rođene i uzgojene na farmi Sunčane livade odlazi u sustav restorana hotela u koncernu Bluesun Hotels & Resorts; od Marije Bistrice sve do Bola na Braču. Dakle, onaj idealni sustav u kojem od početka znate kome ćete meso plasirati, i gdje se svi procesi odvijaju unutar jedne firme, pa je svima stalo da svoj posao odrade najbolje moguće „za svoju firmu“. Stoga nije problem uskladiti želje i potrebe, doslovno od farme do stola. Velike planove imaju Mica i njeni kolege, i svake godine ostvare dio svojih ideja. Nismo sigurni da su gosti Bluesun hotela svjesni koliku privilegiju imaju jesti domaće meso uzgojeno na ovakav način, koje je u Hrvatskoj još uvijek češće iznimka nego pravilo, i rijetko se nalazi na slobodnom tržištu. Baš zato, sretni smo da se vlasnik ovako velikog sustava odlučio na održivi pristup uzgoju vrhunskog mesa, za koji se nadamo da će postati primjer dobre prakse za cijeli taj dio Hrvatske, ako ne i šire.

Mica Obradović, kapetanica farme Sunčane livade

Lada Radin

Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.
Pretplati se na newsletter