Tunin veliki izlazak iz konzerve

Imamo sreće pa se možemo pohvaliti odličnom tunom iz Jadrana. Japanci pak izuzetno štuju tunu i znaju od nje raditi čudesa. Dakle, bilo je neminovno da nas tuna spoji. Iz te ideje nastao je Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru. Cjelokupni program se vrti oko jedne ribe, jadranske tune, uz naglasak na promociju Zadra i Hrvatske te razmjenu kulturnih i sličnih iskustava s dalekim, ali prijateljskim Japanom. Jer, ne možemo mi uzgojiti ni izloviti toliko tune koliko Japanac može nasjeckati, poslužiti i pojesti. Osim toga, vrijedi širiti horizonte i pokazati publici, ali i struci, da tuna nije samo konzerva ili feta na gradele.

 

Festival nudi dva paralelna programa, pri čemu je onaj za stručnu javnost puno dorađeniji. Za javnost, osim velebnog gala otvorenja u zadarskom Arsenalu uz milijun verzija tune kao fingerfooda u izvedbi brojnih dalmatinskih i pokojeg zagrebačkog restorana, jedino je enogastronomsko događanje simpatičan mali sajam u atriju palače Cedulin. To je prilika za promatranje cooking showova i kušanje i kupnju najboljih lokalnih autohtonih proizvoda; od lokalnih vina pa do ninske soli, paškog sira ili eko marmelada Šinjorina Smokva (mandarina je apsolutni hit). Postavljeno s mjerom i ukusom, no možda malo malecko. Za javnost su otovrene još i izložbe, koncerti, svega po malo, više kao jedan program japansko-hrvatske kulturne suradnje. Onaj zanimljiviji dio programa namijenjen je (aspirirajućim) profesionalcima, uz stručne radionice i predavanja. Tako će, na primjer, vrsni poznavalac ribe, chef David Skoko budućim mladim kuharima objašnjavati tajne zanata.

U sklopu festivala organizator nam je omogućio obilazak nekih zanimljivih i turistički potentnih lokacija u zaleđu Zadra. Posjetili smo fascinantnu poljoprivrednu zadrugu Masvin koja proizvodi vina (merlot i shiraz odlična su vrijednost za novac), maslinovo ulje i suhe smokve, vidikovac Kamenjak iznad Vranskog jezera i hotel & restoran Maškovića han. Sve je to potvrdilo ono što smo već znali. Odmaknemo se od mora, plaža i uobičajenih zadarskih znamenitosti, i otvara se cijeli novi svijet prepun kvalitetnih domaćih proizvoda, prirodnih bogatstava, duge povijesti. Sad to samo treba znati objediniti, ujediniti i dati vjetra u leđa. Ravni kotari nekoć su bili među najplodnijim dijelovima Dalmacije, s razvijenom poljoprivredom koja je hranila tisuće ljudi. Nema razloga da opet ne bude tako. Vina zadarskog zaleđa polako se probijaju, sve je više malih obiteljskih vinarija koje podižu ljestvicu i bore se za svoj dio kolača. Već su poznati Škaulj, Masvin, Kraljevski vinogradi, Vrsaljko, Karaba, a stiže ih još. Maškovića han fantastična je priča. Povijesna rezidencija čija je gradnja započela u 17. stoljeću, da bi eto tek lani pomoću sredstava EU bila dovršena, konzervirana i pretvorena u ekskluzivni butik hotel s vrlo pristojnim restoranom i jedinstvenim ambijentom.

Dakle, ne treba otkrivati toplu vodu, nego se ugledati u regije koje su po pitanju uključivanja enogastro sadržaja u opću turističku ponudu naprednije i uspješnije (čitaj: Istra). Oboružati se mladim, stručnim i srčanim kadrom na svim poljima (vidi: Šibenik), izbjegavati politiku u širokom luku i jednostavno pričati svoju priču. Dobro tu dođu i tunoljubni Japanci koji će nam otvoriti vidike i oštrigu zvanu svijet.

Morana Zibar
Fotografije: Fabio Šimićev

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter