Složna ulja kuću grade

Maslina i maslinovo ulje, znamo, jedan su od simbola i ponosa Istre. Esencija Mediterana. Dugo se čekao prigodan muzejsko-promotivni prostor posvećen toj važnoj kulturi, ali službene institucije nisu se micale s mjesta. Srećom, privatna inicijativa preuzela je stvar u svoje ruke pa je u centru Pule lani otvorena Kuća istarskog maslinovog ulja.

To je istovremeno i muzej i kušaonica i suvenirnica/prodavaonica najboljih istarskih ulja (odličan, doista velik izbor), ali i drugih tradicionalnih proizvoda. U vrlo preglednom, profesionalno posloženom, ugodnom i lijepo dizajniranom izložbenom dijelu saznajete neke osnovne povijesno-kulturne podatke o maslinarstvu u Istri, uz vođenu turu na dvanaest jezika te prigodan filmić. Tu je i laboratorijski dio koji nam približava maslinovo ulje kao prehrambenu namirnicu, od kemijske analize do nutricionističkih zanimljivosti. I za kraj, kušaonica u kojoj posjetitelji zapravo uče što je dobro ulje, kako se kuša, kakve sve sorte imamo i kako guštati u njima.

Voditeljica Lorena Boljunčić ponosno nam je ispričala kako im je veliko zadovoljstvo što su mnoštvo ljudi iz raznih zemalja koje i nisu toliko bliske s maslinovim uljem naučili bolje cijeniti i vrednovati ovo tekuće zlato. Mnogima je pojam maslinovog ulja dotad bilo konfekcijsko ulje upitne kvalitete iz supermarketa, a posjet Kući istarskog maslinovog ulja otvara im potpuno nove spoznaje i osjete. Ovaj odličan projekt funkcionira i kao turistička atrakcija i kao edukativni punkt lišen tromosti i neambicioznosti službenih ustanova. Oko 6000 posjetitelja samo ove godine, a još nije ni sezona, to je već prepoznalo.

Ključne riječi:

Morana Zibar

Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.
Pretplati se na newsletter