Peti WineOS opravdao očekivanja!

Peto izdanje WineOS-a, najvećeg vinskog festivala na istoku Hrvatske, opravdalo je očekivanja organizatora, izlagača i publike. Tijekom dva festivalska dana, u petak 11. i subotu 12. siječnja, više od 70 izlagača prezentiralo je svoje proizvode zainteresiranim posjetiteljima.

Kao i prethodnih godina, većina izlagača bili su vinari iz istočne Hrvatske, odnosno regije Slavonija i Podunavlje. Pratili su ih proizvođači lokalnih delicija koji su se u zasebnoj prostoriji predstavili gostima, a većina njih nastupila je uz potporu Osječko – baranjske županije, suorganizatora i partnera u ovom projektu. Tako su, osim vina, gosti mogli kušati i kupiti suhomesnate proizvode, sireve, ulja, domaće rakije, likere, džemove i sirupe te zanatsko pivo.

I ovom su se prilikom Slavoncima predstavili gostujući izlagači. Tako su posjetitelji, osim domaćih, mogli kušati i vina iz drugih regija Hrvatske, ali i brojne proizvode gostiju iz Mađarske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Već tradicionalno dobra ponuda privukla je Osječane koji su oba dana napunili Muzej Okusa, novi prostor WineOS-a koji se pokazao kao pun pogodak.

Koliko je ova manifestacija narasla i postala prepoznatljiva, ponajbolje govori činjenica da ju je pratilo gotovo 80 novinara. Uz lokalne medije, vikend su u Osijeku proveli i brojni predstavnici redakcija iz raznih dijelova Hrvatske, Mađarske i Srbije, blogeri i novinari koji prate eno-gastro scenu.

Veliki su hit ponovno bile radionice koje je i ovaj put osmislio i vodio autor Vinskih priča Željko Garmaz. Na ukupno devet radionica sudjelovalo je više od 200 posjetitelja, mahom stručne publike, koji su u dva dana prošli nekoliko vertikala, probali veći broj vrijednih arhivskih primjeraka vina te se upoznali s neobičnim i nesvakidašnjim pričama iz većeg broja podruma.

Festival su zajedničkim snagama organizirali udruge Dekanter i Graševina Croatica, Osječko – baranjska županija, Turistička zajednica Osječko – baranjske županije, Grad Osijek i Vinoteka Vinita. Organizatori doista mogu biti zadovoljni, budući da su novi termin i lokacija donijeli ogroman napredak u odnosu na prethodna četiri izdanja WineOS-a u svakom pogledu. Na kraju su zahvalili svima i poručili – vidimo se i u 2020. na još većem, boljem i sadržajnijem WineOS-u.

Mihael Tomić

He hitchhiked all over Croatia, been chased by the dogs, squatted all over, following the bands he liked. When he is not designing or coding, he's probably cooking/eating/drinking or writing about it.
Pretplati se na newsletter