TOP lista vina koja JAKO volimo

I na kraju, tu je treća lista, lista naših omiljenih vina, onih koje biramo za posebne trenutke i za posebne ljude. Vina koja otvaramo kada se radi o važnim prigodama u našim životima ili kada smo baš u “nismo mi sebi maćehe” raspoloženju. Ne tvrdimo da su to najbolja hrvatska vina, iako možda i jesu. Ne mislimo ni da se trebate raspametiti i kopirati naš ukus, nama je samo drago da smo mogli pobrojati vina u koja smo zaljubljeni. Ono što možemo reći jest da nećete ostati razočarani probate li i jedno od njih. Vesele i tople blagdane vam želimo, ispunjene dragim ljudima, opuštenim trenucima i dobrim ićem&pićem u svakom trenutku 🙂

Medea, Punta Greca, 2013.

Odgovorno tvrdimo – ovo je najbolji merlot u Hrvata, kakav bez ikakvoga srama možete odnijeti u Bordeaux, domovinu merlota i dokazati Francuzima kako južnoistarska crljenica godi njihovoj sorti. Izrazite mineralnosti, ovaj merlot više puca na zemljanost, začine i kakao, a nos se mijenja svakim okretom čaše. Punta Greca i bistecca fiorentina…mmm, klasika.
Cijena: 160 kn

Goran Zgrablić. “Doktor fizike koji je prije desetak godina uvidio da svoj urođeni istraživački poriv mora proširiti prema magičnom i neistraženom svemiru ića i pića. Zadnjih pet godina bjelosvjetskim izješama nudi butik tečajeve tradicijske istarske kuhinje i vinske ture po ponajboljim, ne nužno i najrazvikanijim, istarskim podrumima.”

Clai Brombonero refošk

Višeslojna moćna bomba puna bobičastog voća, ali i jačih začinskih aroma. Vrlo uravnotežen divljak, dubok i dugotrajan.
Cijena: 250 kn

Morana Zibar. “Manja nego na televiziji. Za život prevodi, piše, jede, pije i pametuje na kvizovima, a nada se prenijeti strast prema svemu tome i kćerci.”

Nuić Trnjak

Ne poznajem osobito dobro hercegovačka vina, pa čak ni sva Nuićeva vina. Međutim, Trnjak je vino sa elegantno crnom etiketom (potpuno drugačijom od ostalih ovog vinara) koja odaje i ozbiljni, elegantni karakter vina. Daleko od ukočene uštogljenosti, ovo vino je toliko lijepo izbalansirano i mekano, a istodobno ozbiljno, da ga ne možete prestati piti. U isto vrijeme je poznato i drugačije; nama relativno nepoznata, a skoro izumrla sorta, pokazala se kao neotkriveno blago.
Cijena: oko 240 kn

Lada Radin. “Veterinarka i znanstvenica u duši, istraživačica i putnik po prirodi. Povremeno piše, vrtlari, fotografira i pleše po stolovima (što već dugo nije). U stalnoj potrazi za novim okusima i mirisima.” 

Trapan The One 2013

Moćan je i ravnopravan cuvée syraha i terana, boje rubina sa granitnim odsjajem, taničan a fin i mekan, svjež a istovremeno suh i topao. Nos udiše crno bobičasto voće, finu kožu, zemljane note, te diskretnim cvjetnim tonovima podcrtanu crnu čokoladu i crni papar. A nepce veselo od domaće marmelade od kupina na mediteranskim začinima začinjenom prepečencu. Jedinstven i autentičan, nakon barem nekoliko godina čuvanja, nagraditi će vrhunskim uživanjem.
Cijena: oko 300 kn

Goran Veliki. “Iskusni sales-professional iz Zagreba turned novopečeni istrijan, radoznali vinoljubac, foodie i happy hedonist.”

Trapan, Istraditional, 2015.

Divlje fermentirana i odležana malvazija, kako se nekoć radila- ideja s kojom se Bruno Trapan odlučio malo poigrati. I napeto se iščekivala, a friško punjena boca gledala, njušila i kušala … i dogodila se magija! Malvazija se pretvorila u tekuću, slanu karamelu. Da nije ekskluziva, bilo bi savršeno za terevenku – ali otmjenu.
Cijena: 250 kn

Nikola Pezić. “Polupenzionirani kvizaški velemajstor koji je žar za skupljanjem bespotrebnoga znanja preusmjerio u otkrivanje enogastro svjetova. U neslobodno vrijeme prevoditelj.” 

BIBICh, Bas de bas, bijelo

Oporo, trpko, mirisno. Sve je tu, sve ono što čovjek voli od Dalmacije: sunce koje prži kamen, sol i mirisne trave. Znoj. Zemlja. Sve to, ali i više od toga: tradicija koja ima smisla i na kojoj se gradi i razvija. Boca koja želi biti zvijezda večeri.
Cijena: 260kn u vinariji

Iva Ušćumlić. “Žonglerica. Badass jednorog. Seljanka. I ukusom i stilom. Kad se napije pjeva i priča loše viceve. Najveći poznati ljubitelj terana.”

Antunović, Graševina Premuim 2013

Već i ptice na lozi pjevaju o ovoj platinastoj graševini. Naime, proglašena je najboljim hrvatskim bijelim vinom 2017. i ocijenjena  s visokih 95 bodova od strane Decanterovih stručnjaka. Pomalo zagasita u odnosu na tipične graševine, ali i dalje dovoljno svježa i zavodljiva. Izbalansiranih kiselina, bogata  sekundarnim i tercijarnim aromama. Veliko i izvanredno vino za izguštati sam za sebe ili u dobrom društvu.
Cijena: 400kn u vinariji (do 31.12.2017. pa požurite!)

Mihael Tomić: “Prostopao Hrvatsku, ganjali ga psi, skvotirao i išao po koncertima. Kad ne dizajnira i ne kodira vjerovatno kuha/jede/pije i piše o istome.

Boškinac, Cabernet- Merlot

Jednom kad se zaljubiš na otoku ili u otok, zauvijek si vezan. Kažu. Otočko vino, izraslo u kamenjaru među divljim mediteranskim biljem, u jednom bogatom i gustom, slankastom gutljaju kao da sadrži sve okuse i mirise otoka. Osjećaj kojeg želite produžiti do jutra. Boškinac se ne zaboravlja.
Cijena: oko 240 kn (u vinariji)

Iva Novosel. “Otplovila s otoka i usidrila se na kopnu. I dalje voli buru i sol. Kuha (za petero, kažu i za pet), jede i pije, piše i zapisuje (popise, priče i sve što joj padne na pamet), uvijek iza nikad ispred kamere, putuje i traži nove priče, dobre ljude i nezaboravna iskustva.”

Top lista best buy vina, do 10 eura nalazi se ovdje: http://bit.ly/2iODslw
A naša top lista vina za počastiti se, do 20 eur klik na: http://bit.ly/2zR0saK

 

Iva Novosel

She sailed away from the island and took a safe harbor inland. Still likes bura and the salt. Cooks for five, eats, drinks, writes, takes notes of everything that comes her way. Always behind and never in front of the camera, she travels in search for new stories, fine people and unforgettable experiences.
Pretplati se na newsletter