Jedanaest jestivih

U iščekivanju nevjerojatnog finala Svjetskog nogometnog prvenstva kakvo se nitko nije usudio ni sanjati, zamislimo načas da umjesto Vatrenih na teren moramo poslati Jestive. Postaneš selektor i trebaš u igru odnosno na stol ubaciti jedanaest naših gastronomskih majstora, diku i ponos hrvatske smočnice. Junačine koje će se suprotstaviti francuskim sirevima, kolačima i drugim svjetski poznatim delicijama. Odakle početi?

 

Da, znamo da se hrani, kao ni ljudima uostalom, ne bi trebala brojiti krvna zrnca. Pa i najtradicionalnija jela nikad nisu izolirana, hermetička pojava nastala genijalnom originalnošću isključivo na nekom imaginarnim linijama ograđenom području koje nikad nisu prekoračila. I jela su se, kao i ljudi i jezici, stoljećima miješala, putovala, uzimala malo tu, malo tamo, nadograđivala se, mijenjala. Dakako, neka se s vremenom ustale na nekom mjestu, stope se s krajem, uđu u identitet stanovništva i tradicija ih čuva, prenosi novim generacijama. Na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske nalazi se i dobar broj takvih malih mikroregionalnih jela koja se u svom kraju brižno i pobožno čuvaju već stoljećima, a njihova je priprema pravi lokalni ritual. Za neka možda niste ni čuli, jer nisu materijal za masovnu proizvodnju i komercijalizaciju. Posebna su i nema potrebe da izlaze iz svog prirodnog staništa.

torta hrapoćuša iz mjesta Dol na otoku Braču, naš neotkriveni adut, džoker s klupe

Njihov status zaštićene nematerijalne baštine nacionalna je stvar, nažalost još nema veze sa zaštitom na razini Europske unije, odnosno sa zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta. S time smo dosta kasno i kilavo krenuli, ali ipak se kreće. Trenutačno je na razini EU-a zaštićeno naših dvadesetak proizvoda, a novi su postupci u tijeku. Od ovih s popisa naše nematerijalne baštine, EU štiti kulen, soparnik, rudarsku greblicu. Znači, oni već imaju međunarodni ugled, figuriraju nešto kao Modrić, Rakitić i Mandžukić. Ipak, mi smo u svoju slasnoljubnu hrvatsku repku uvrstili male lokalne zvijezde iz domaće lige koje tek trebaju iskoračiti na svjetsku pozornicu. Zaplješćite im, a najbolje ćete navijati ako ih sve kušate! Ne, ne treba sve odjednom.

kulen je naš gastronomski Luka Modrić, svjetska zvijezda

Ključne riječi:

Morana Zibar

Smaller than on TV. Her life consists of translating, writing, eating, drinking and being smart on pub quizzes. She hopes to transfer this passion on to her daughter.
Pretplati se na newsletter