Pesto od medvjeđeg luka

Proljeće nam je konačno stiglo, a jedna od stvari koja nas u tome najviše veseli jest zelenje koje u ovo doba raste. Žilavoj zimi unatoč, na tržnicama se već može naći raznovrsne biljke za kojim organizam kao da vapi čim je granulo sunce, a među njima svakako valja izdvojiti medvjeđi luk.

Radi se o samonikloj biljci srodnoj vlascu, latinskoga naziva Allium ursinium, koja u proljeće raste u izobilju po šumama diljem Europe. Upustite li se sami u avanturu branja, oprez – izgledom je lako zamjenjiv s potencijalno smrtonosnim biljkama poput đurđice. No, bez brige, njegov ga blag, profinjen miris po češnjaku lako izdvaja od opasnih dvojnika, a i razlog je što je ova biljka omiljena među gastronomskim znalcima. Nećemo sada duljiti o svim njegovim mogućim upotrebama – u juhama, salatama, fritajama – već ćemo izdvojiti jednu, fantastičnu u svojoj jednostavnosti.

Radi se o pestu. Već su četiri sastojka dovoljna za savršen proizvod, a uz vezice luka i orahe, koji kao baza mijenjaju pinjole, potrebni su još samo sol i dobro ulje. Koje – iskušajte sami. Ubacite sve u multipraktik; par minuta blendanja i pesto je tu. Količine su odokativne i prilagodljive vlastitom ukusu, a primjene doista brojne; za početak, u paštama i rižotima, kao začin juhama, ali bit će prava poslastica naprosto namazan na kruh ili dodan siru i vrhnju. U staklenci u hladnjaku može se čuvati i nekoliko tjedana – iako sumnjamo da će toliko dugo izdržati nepojeden!

Nikola Pezić

Half retired quiz champion whose urge to collect useless knowledge lead him towards discovering new worlds of food and wine. Translator in the free time he doesn't have.
Pretplati se na newsletter