Uz tešku vinsku artiljeriju predstavljen novi Bevandin chef

Restoran Bevanda, jedan od najdugovječnijih i najpoznatijih hrvatskih restorana, u 2017. ulazi s novim chefom, Damirom Tomljanovićem.

 

Svoj je novi jelovnik Tomljanović predstavio u srijedu, 14. prosinca 2016., na proslavi titule Najboljeg hrvatskog restorana i drugog najboljeg luksuznog hotela u Hrvatskoj. Vrhunska jadranska riba, dobavljena od domaćih ribara, pripremljena  u tzv. raw baru te ostale namirnice lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, u skladu sa tzv. ‘zero kilometer‘ filozofijom u kojoj su jela pripravljena od lokalno uzgojenih i ubranih namirnica, okosnica su Tomljanovićeva menija za nagrađivani opatijski restoran. Kuhar koji je znanje stjecao od crikveničkog hotela Internacional preko berlinskih restorana, u Bevandu dolazi iz zadarske Foše gdje je proveo proteklih deset godina.

Restaurant Bevanda – 14.12.2016.

Okupljeni su gosti, među ostalim, imali priliku kušati sirove dondole, sirovi i marinirani škamp s mousseom od guščje jetre, kao i carpaccio i sashimi od svježe ulovljene jadranske ribe, spravljene pred njihovim očima na novom Bevandinom raw baru. Upravo će raw bar biti jedna od ključnih sastavnica nove ponude u Bevandi, u kojem će se najsvježije namirnice iz Jadranskog mora pripremati pred gostima.

Restaurant Bevanda – 14.12.2016.

Jela koja su gosti kušali bila su sljubljena s vrhunskim hrvatskim vinima, probranim od višestruko nagrađivanog sommeliera Bevande Klaudija Jurčića, u evidentnom pokazivanju mišića impresivnog vinskog podruma koji broji preko 750 etiketa. Stoga se ni u sparivanju nije štedilo na impresivnim buteljama novije hrvatske vinske povijesti. Prisutni su posebno zadovoljni bili formom u kojoj su bila najstarija vina, Kiridžijin Dingač iz ’95. te Kozlovićeva malvazija iz ’97, iako će u redovitom životu restorana u jelovniku na kojem dominiraju riblja jela češće pasati manje odležana i teška vina.

Restaurant Bevanda – 14.12.2016.

Bevanda će u 2017. svojim gostima ponuditi cijeli niz novosti. Opatijski restoran tako postaje ambasadorom najpoznatijeg svjetskog šampanjca Dom Perignon, u što su se već u srijedu imali uvjerili okupljeni gastro-novinari, koji su imali priliku kušati šampanjce iz berbe 2006. godine. Uz već spomenuti raw bar, zaljubljenici o najfinije cigare moći će uživati u sofisticiranim okusima u novom humidoru, a svoje će cigare moći pohraniti u privatnim sefovima Bevande. Bevanda je ove godine primljena u elitno društvo udruge Jeunes Restorateurs D’Europe, čije se članice ističu vrhunskom vještinom u pripremi hrane i posvećenošću umjetnosti življenja. Udruga okuplja 350 vrhunskih europskih restorana i 160 hotela u više od 15 zemalja.

Posebno nas vesele ideja chefa Tomljanovića o tome da mlade ambiciozne hrvatske kuhare treba zadržati u domaćim restoranima i dati im šansu da se izgrađuju uz svoje iskusnije kolege. Upravo zato čekamo kompletiranje tima i treniranje kroz zimske mjesece kako bi do proljeća usavršili tehnike zacrtane u novoj karti, jer smo iz pokazanog i kušanog zaključila da mjesta usavršavanju ima, kako bi Bevanda zadržala kultni status koji je godinama gradila i nadograđivala.

 

By: Petar Stojković/Conex

Iva Novosel

She sailed away from the island and took a safe harbor inland. Still likes bura and the salt. Cooks for five, eats, drinks, writes, takes notes of everything that comes her way. Always behind and never in front of the camera, she travels in search for new stories, fine people and unforgettable experiences.
Pretplati se na newsletter