Krauthaker i Miloš, laureati Vinartovih godišnjih postignuća

Hrvatska vinska scena i interes za nju zadnjih su godina u velikom uzletu. Tome svakako doprinosi i tvrtka Vinart organizacijom dodjele Vinart godišnjih postignuća vinarijama, vinarima, ali i svima onima koji su u protekloj godini obilježili vinsku scenu.

Na drugom po redu Vinartovom vinskom Oscaru okupio se velik broj gostiju iz svijeta vinarstva, poduzetništva i medija. Dodjeljene su nagrade najboljim regionalnim vinarijama, najboljim poduzetnicima iz svijeta vinarstva, nagrade udruge WOW, podjeljena su priznanja zaslužnicima, pojedincima koji su svojim radom zadužili hrvatsko vinarstvo. I na kraju, dvije najiščekivanije nagrade, one za vinariju godine i osobu godine.

OSOBA GODINE

Svatko od uzvanika u prepunoj dvorani Kaptol boutique cinema imao je svog favorita od četvero nominiranih, a to su bili: Nikola Benvenuti, Željko Garmaz, Vlado Krauthaker i prof. dr. sc. Edi Maletić. No, svi su se složili da je nagrada zasluženo otišla u prave ruke kada je osobom godine proglašen Vlado Krauthaker.

Vlado Krauthaker čitav je profesionalni život posvetio vinima. Glavni enolog Kutjeva d.d. dugi niz godina, inžinjer Krauthaker je početkom 90-ih pokrenuo privatnu vinariju sa samo jednim hektarom nasada loze. Danas je jedan od najuspješnijih hrvatskih vinara koji uzgaja čak trideset i osam različitih vrsta grožđa, jedan od najvećih izvoznika u veliki bijeli svijet i osvajač brojnih nagrada.

Toliko je njegovo iskustvo i znanje da se već godinama, uz ozbiljnu proizvodnju vina zavidinih količina i kvalitete, može igrati, isprobavati, eksperimentirati.

A baš to, uz životnu filozofiju koja uključuje neprestano traženje novih stvari i novih rješenja te njegov omiljeni Kuvlakhe, Vladin su recept za dug i sretan život. Čovjek planira doživjeti stotu i piti vino odležano u hrastovim bačvama iz svoje nedavno posađene šume. Plan zvuči odlično, nadamo se da ćemo i tada nazdraviti. Za sad, čestitke na osvajanju nagrade za osobu godine i za najbolju regionalnu vinariju.

 

VINARIJA GODINE

Po Romerquelle nagradu za najbolju vinariju u prošloj godini stigli su momci s Pelješca, potomci pjesnika, vizionara, borca, vinara Frane Miloša, Ivan i Josip Miloš.

«Uzgojiti vinovu lozu na najkvalitetnijim padinama poluotoka Pelješca prisiljava čovjeka na najizravniji kontakt s kamenom, tlom, biljkom, na ručni filigranski rad, na razumijevanje prirodnih utjecaja, što otvara mogućnost umjetničkog stvaralaštva u prirodi. » poetski i sa mnogo iskustva govori Frano Miloš.

U Ponikvama na Pelješcu obitelj Miloš vino proizvodi već nekoliko generacija, osluškujući i percipirajući prirodu i pelješki terroir, beskompromisno vjerujući u ono što rade i žive.

Vinarija Miloš je sinonim za ekološku proizvodnju izvanrednih, kultnih vina s juga Hrvatske, sinonim za energiju i strast koji su apsolutno zasluženo nagrađeni titulom za vinariju godine.

Ključne riječi:

Iva Novosel

She sailed away from the island and took a safe harbor inland. Still likes bura and the salt. Cooks for five, eats, drinks, writes, takes notes of everything that comes her way. Always behind and never in front of the camera, she travels in search for new stories, fine people and unforgettable experiences.
Pretplati se na newsletter