I ugusto i u ritko…samo da je bakalara!

Trideset godina je sasvim dovoljno da se pripremanje neke namirnice, koliko god ona zahtjevna bila, dovede do savršenstva.

Trideset godina u restoranu Rivica, u Njivicama na Krku, pripremaju jela od bakalara.

Upravo toliko traje tradicija Vikenda bakalara za vrijeme kojih, od početka prosinca do Božića a prije zasluženog odlaska na godišnji odmor, ekipa gospodina Dražena Lesice ljubiteljima ove zahtjevne ribe otkriva svoje umijeće.

U ugodnoj, intimnoj atmosferi ideje i specijalitete predstavili su u zagrebačkom restoranu Tač. Znali smo već da bakalar nije samo “na bijelo/crveno” ili “na žlicu”. Ali što sve bakalar može biti, pokazali su nam u pet vrhunskih slijedova.

Razne namaze na domaćem kruhu pratio je ukusan tris maneštrica od bakalara. Pa svježi bakalar sa mekanim njokima od buče na kojima poželite odspavati od ugode. I zatim, jedinstven spoj bakalara, čipsa od bakalara, pirea od cvjetače, chutneya od luka i gusje jetre. Oboreni s nogu. Ili sa stolca.

Da se kontinet i more vole, kao u slučaju bakalara i guske, dokazao je Željko Brončilović Carlos, zagrebački sommelier koji je pozvao Igora Ivanića iz OPG-a Ivanić da predstavi svoja vina iz okolice Kutine. Igor Ivanić bavi se ekološkom proizvodnjom. I ptice na grani znaju koliko je to grožđe ukusnije i bolje pa su mu upravo one doslovno pojele većinu nasada pinot noira. I oslobodile prostor u jednoj drvenoj bačvi. Pa zašto da portugizac ne odleži u njoj? Pokazalo se to kao izvrsna ideja. Škrlet, frankovka i pinot noir iz vinograda Dvije ruže, nimalo ne zaostaju kvalitetom.

Ostalo je još nešto vremena do Božića, do Krka se brzo i jednostavno stigne, a vrijedi puta. Obožavatelji bakalara, ujedinite se, krenuti put Rivice.

Provjerite što vas očekuje:

Mali menu
– za namazat – Bianco, picant (na domaći kruh)
– na žlicu – Bijelo s krumpirom / maneštrica
Blagdanski menu
– za namazat – Bianco, picant (na domaći kruh)
– na žlicu – Bijelo s krumpirom / maneštrica / juha
– njoki – Buća i bakalar
– zezalice – Balotice / Pršut / Taquitosi / Tartuf
– za gušt – Sviježi bakalar i Foie gras (cvjetača, fond, chatni)
– na slatko – Frite jabuka čokolada
Prosinac vikenda bakalara u Rivici
– 7., 8. – petak / subota s prigodnom glazbom u vrijeme večere
– 9. – nedjelja s prigodnom glazbom u vrijeme ručka
– 13., 14., 15. – četvrtak / petak / subota s prigodnom glazbom u vrijeme večere
– 16. – nedjelja s prigodnom glazbom u vrijeme ručka
– 20., 21., 22. – četvrtak / petak / subota s prigodnom glazbom u vrijeme večere
– 23. – nedjelja s prigodnom glazbom u vrijeme ručka
– 24. – badnjak s prigodnom glazbom u vrijeme ručka

Iva Novosel

She sailed away from the island and took a safe harbor inland. Still likes bura and the salt. Cooks for five, eats, drinks, writes, takes notes of everything that comes her way. Always behind and never in front of the camera, she travels in search for new stories, fine people and unforgettable experiences.
Pretplati se na newsletter