Sretan rođendan, Nova runda za sve!

Sjećam se kao da je bilo prekjučer. A prošle su četiri godine. Bio je to početak krafterske pivske revolucije u nas, čije mnogobrojne plodove danas žanjemo, odnosno pijemo. Nova runda je prva smogla hrabrosti riskirati sve, skuhati pivo, upakirati ga, dati mu ime i staviti ga pred šire mase, odnosno izbaciti na tržište. A tome je prethodila prva pivska crowdfunding kampanja koju je Hrvatska vidjela. Tad je to još sve bilo jako klimavo i egzotično. Premijera je bila u dobrom starom Tolkien’su, a prvo pivo bila je APA, tj. American Pale Ale.

Nismo tad baš puno znali o svim tim stilovima i novotarijama, IPA, APA, ABA, NE IPA… Ali željeli smo pravo pivo, ne konfekcijske vodice koje su dominirale tržištem. A nemaš baš love da si svaki put naručiš nešto fino uvozno. Iako je i tu puno konfekcije. Čim se vijest pročula, zvala sam frendove i montirali smo se na terasi Tolkien’sa. I jedni i drugi imali smo vrlo mlado mladunče i odlazak na pivo bio je avantura pa sam to lukavo izvela – nek njih dvoje skakuću okolo, a mi ćemo na miru probati pivo. Čim je čaša došla i onjušila sam je, znala sam da će mi se sadržaj svidjeti. Sve je bilo drukčije. Boja, zamućenost, mirisi, arome, gorčina, tijelo… Je li to pivo bilo savršeno? Objektivno ne. Ali u tom trenutku da. Dalo je nadu da može bolje i da se stvari mijenjaju. Ubrzo nakon toga došlo je i Zmajsko i ostalo je povijest.

APA je izabrana, pretpostavljam, jer je ipak lakša, nježnija i prijemčljivija od IPA-e, a kad probijaš led i ideš u nepoznato, nećeš ljudima odmah tutnuti nešto ekstremno i previše drukčije. Da, svakako je bilo zahmeljenosti, što je zaštitni znak Nove runde, ali sigurno ne u mjeri u kojoj su nas na to navukli budućim radovima kao što su kultni C4 ili čudovišni Throat Twister. Treba prvo ljude mic po mic educirati i privući, a onda im spičiš hmeljnog monstruma. I Zmajsko je prvo bacilo Pale ale, tek je poslije lagano došao Pozoj. APA je i dalje bazno pivo Nove runde, ulaznica za sve, opće mjesto, točeni klasik s kojim ne možeš fulati.

Marko Filipin i Miro Šuvak tako su prije četiri godine na neki način postavili kamen temeljac sadašnje hrvatske craft scene. Više nisu gypsy brewery, iliti pivari nomadi, imaju stalni prostor u Jastrebarskom, iako nije njihov. No, i tu se stvari možda promijene, planovi postoje… Poanta ovog teksta uglavnom je iskrena čestitka. Kad udobno zavaljeni pijete negdje jedno lijepo hladno orošeno zanatsko pivo iz sad već goleme i impresivne domaće ponude, zastanite na trenutak da se sjetite pionira. I skužite koliki je put prijeđen u samo četiri godine. Živjela nam Nova runda! I pogledajte prigodni razgovorčić.

Ključne riječi:

Morana Zibar

Smaller than on TV. Her life consists of translating, writing, eating, drinking and being smart on pub quizzes. She hopes to transfer this passion on to her daughter.
Pretplati se na newsletter