Tunin veliki izlazak iz konzerve

Imamo sreće pa se možemo pohvaliti odličnom tunom iz Jadrana. Japanci pak izuzetno štuju tunu i znaju od nje raditi čudesa. Dakle, bilo je neminovno da nas tuna spoji. Iz te ideje nastao je Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru. Cjelokupni program se vrti oko jedne ribe, jadranske tune, uz naglasak na promociju Zadra i Hrvatske te razmjenu kulturnih i sličnih iskustava s dalekim, ali prijateljskim Japanom. Jer, ne možemo mi uzgojiti ni izloviti toliko tune koliko Japanac može nasjeckati, poslužiti i pojesti. Osim toga, vrijedi širiti horizonte i pokazati publici, ali i struci, da tuna nije samo konzerva ili feta na gradele.

 

Festival nudi dva paralelna programa, pri čemu je onaj za stručnu javnost puno dorađeniji. Za javnost, osim velebnog gala otvorenja u zadarskom Arsenalu uz milijun verzija tune kao fingerfooda u izvedbi brojnih dalmatinskih i pokojeg zagrebačkog restorana, jedino je enogastronomsko događanje simpatičan mali sajam u atriju palače Cedulin. To je prilika za promatranje cooking showova i kušanje i kupnju najboljih lokalnih autohtonih proizvoda; od lokalnih vina pa do ninske soli, paškog sira ili eko marmelada Šinjorina Smokva (mandarina je apsolutni hit). Postavljeno s mjerom i ukusom, no možda malo malecko. Za javnost su otovrene još i izložbe, koncerti, svega po malo, više kao jedan program japansko-hrvatske kulturne suradnje. Onaj zanimljiviji dio programa namijenjen je (aspirirajućim) profesionalcima, uz stručne radionice i predavanja. Tako će, na primjer, vrsni poznavalac ribe, chef David Skoko budućim mladim kuharima objašnjavati tajne zanata.

U sklopu festivala organizator nam je omogućio obilazak nekih zanimljivih i turistički potentnih lokacija u zaleđu Zadra. Posjetili smo fascinantnu poljoprivrednu zadrugu Masvin koja proizvodi vina (merlot i shiraz odlična su vrijednost za novac), maslinovo ulje i suhe smokve, vidikovac Kamenjak iznad Vranskog jezera i hotel & restoran Maškovića han. Sve je to potvrdilo ono što smo već znali. Odmaknemo se od mora, plaža i uobičajenih zadarskih znamenitosti, i otvara se cijeli novi svijet prepun kvalitetnih domaćih proizvoda, prirodnih bogatstava, duge povijesti. Sad to samo treba znati objediniti, ujediniti i dati vjetra u leđa. Ravni kotari nekoć su bili među najplodnijim dijelovima Dalmacije, s razvijenom poljoprivredom koja je hranila tisuće ljudi. Nema razloga da opet ne bude tako. Vina zadarskog zaleđa polako se probijaju, sve je više malih obiteljskih vinarija koje podižu ljestvicu i bore se za svoj dio kolača. Već su poznati Škaulj, Masvin, Kraljevski vinogradi, Vrsaljko, Karaba, a stiže ih još. Maškovića han fantastična je priča. Povijesna rezidencija čija je gradnja započela u 17. stoljeću, da bi eto tek lani pomoću sredstava EU bila dovršena, konzervirana i pretvorena u ekskluzivni butik hotel s vrlo pristojnim restoranom i jedinstvenim ambijentom.

Dakle, ne treba otkrivati toplu vodu, nego se ugledati u regije koje su po pitanju uključivanja enogastro sadržaja u opću turističku ponudu naprednije i uspješnije (čitaj: Istra). Oboružati se mladim, stručnim i srčanim kadrom na svim poljima (vidi: Šibenik), izbjegavati politiku u širokom luku i jednostavno pričati svoju priču. Dobro tu dođu i tunoljubni Japanci koji će nam otvoriti vidike i oštrigu zvanu svijet.

Morana Zibar
Fotografije: Fabio Šimićev

Ključne riječi:

Morana Zibar

Smaller than on TV. Her life consists of translating, writing, eating, drinking and being smart on pub quizzes. She hopes to transfer this passion on to her daughter.
Pretplati se na newsletter