Složna ulja kuću grade

Maslina i maslinovo ulje, znamo, jedan su od simbola i ponosa Istre. Esencija Mediterana. Dugo se čekao prigodan muzejsko-promotivni prostor posvećen toj važnoj kulturi, ali službene institucije nisu se micale s mjesta. Srećom, privatna inicijativa preuzela je stvar u svoje ruke pa je u centru Pule lani otvorena Kuća istarskog maslinovog ulja.

To je istovremeno i muzej i kušaonica i suvenirnica/prodavaonica najboljih istarskih ulja (odličan, doista velik izbor), ali i drugih tradicionalnih proizvoda. U vrlo preglednom, profesionalno posloženom, ugodnom i lijepo dizajniranom izložbenom dijelu saznajete neke osnovne povijesno-kulturne podatke o maslinarstvu u Istri, uz vođenu turu na dvanaest jezika te prigodan filmić. Tu je i laboratorijski dio koji nam približava maslinovo ulje kao prehrambenu namirnicu, od kemijske analize do nutricionističkih zanimljivosti. I za kraj, kušaonica u kojoj posjetitelji zapravo uče što je dobro ulje, kako se kuša, kakve sve sorte imamo i kako guštati u njima.

Voditeljica Lorena Boljunčić ponosno nam je ispričala kako im je veliko zadovoljstvo što su mnoštvo ljudi iz raznih zemalja koje i nisu toliko bliske s maslinovim uljem naučili bolje cijeniti i vrednovati ovo tekuće zlato. Mnogima je pojam maslinovog ulja dotad bilo konfekcijsko ulje upitne kvalitete iz supermarketa, a posjet Kući istarskog maslinovog ulja otvara im potpuno nove spoznaje i osjete. Ovaj odličan projekt funkcionira i kao turistička atrakcija i kao edukativni punkt lišen tromosti i neambicioznosti službenih ustanova. Oko 6000 posjetitelja samo ove godine, a još nije ni sezona, to je već prepoznalo.

Ključne riječi:

Morana Zibar

Smaller than on TV. Her life consists of translating, writing, eating, drinking and being smart on pub quizzes. She hopes to transfer this passion on to her daughter.
Pretplati se na newsletter