Maslinovo ulje na večeri za avanturiste

Sparivanje vina i hrane, bez obzira na to koji od ova dva elementa je prateći, spoj je na kojeg smo navikli. No, što kada u centar pozornosti stavimo ulje?

Istrijan iz Vodnjana, Andrea Lupieri, vlasnik brenda Cadenela i proizvođač ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja udružio je svoje proizvode, ideju, strast i energiju sa talijansko-hrvatskim chefom Gregoriom Manucciem u eksperiment za kojim interes već pokazuje i europska gastro scena.

Nakon prve, iznimno uspješne večere u Splitu, prošlog su tjedna u Bistrou Lauba, za uski krug ljubitelja i avanturista pripremili neobičnu i nezaboravnu večeru.

Glavna je ideja iza njihova eksperimenta bila pripremiti jelo s minimalnim brojem sastojaka, kako Gregorio Manucci, sljedeći talijansku tradiciju, i inače radi:

Kušati jelo.

Odabrano Cadenela maslinovo ulje kušati iz čaše.

Preliti po pripremljenom slijedu i uživati u okusu jela koje je tek s uljem dobilo savršen okus.

Niti ga preuzelo, niti ostalo nezamijećeno, već postalo ono što su Andrea i Gregorio zamislili.

Najteži je dio posla možda pao na somelliera jer za sljubljivanje vina sa hranom u kojoj dominira maslinovo ulje trebalo je hrabrosti i znanja. Igor Grubac odradio je to bez greške.

Večera u pet slijedova od kojih su uvod i kraj bili najupečatljiviji.  Slanutku s pancetom i ružmarinom uz Cadenela Cuvee 2016., jednostavnom ukusnom jelu, elegantnu notu dali su školjka lakirka i Solumov pjenušac Brut natur Blanc de Blancs. Jednostavno, originalno, pomalo surovo, a izuzetno elegantno. Odlična večera završila je jednostavnim desertom – buratta sirom posutim toplim čokoladnim biskvitom i krupnom soli. Buratta koju zovu cvijet mlijeka, procvjetala je do kraja pod Cadenela Riservom 2017. (ulje koje svake godine pripremaju od jednog dana berbe kad ima neki poseban, jedinstven okus- vjerujte, ovogodišnja reserva je posebna) i desertnim vinom Sherry Oroloso. Mirisi i okusi iz snova.

Intimna atmosfera u kojoj smo mogli čuti detalje o svakom pojedinom ulju i vinu koji su pratili jela, prostor koji je otvoren za umjetničke intervencije. A Andrea Lupieri u suradnji sa Valterom Černekom, umjetnikom i dizajnerom etiketa za Cadenela ulja, ima još puno za reći o spajanju gastronomije i umjetnosti.

Svojim pristupom proizvodnji maslinovih ulja i originalnim idejama Andrea pokreće nove trendove.

 

 

Ključne riječi:

Iva Novosel

She sailed away from the island and took a safe harbor inland. Still likes bura and the salt. Cooks for five, eats, drinks, writes, takes notes of everything that comes her way. Always behind and never in front of the camera, she travels in search for new stories, fine people and unforgettable experiences.
Pretplati se na newsletter