WineOS - doista festival ugodnog življenja!

By: Foodara
Article_buhac

Postoji razlog zašto ovaj report kasni skoro tjedan dana. Razbolio sam se… Vjerovatno od pomisli da treba čekati još 365 dana na još jedan ovako bitan vinski događaj u Slavoniji. A i neki zli jezici kažu da je od broja popijenih čaša smiling face with open mouth No, kako god bilo, ovogodišnji WineOS u organizaciji Vinoteke Vinita, udruge Dekanter i udruge Graševina Croatica ponudio je pregršt zanimljivog vinskog i gastro sadržaja. Preko sedamdesetak izlagača publici je izložilo svoje najbolje primjerke na kušanje.

Organizatori su se potrudili da svatko pronađe ponešto za sebe, zato su ove godine dodatno proširili gastro kutak. Od raznih destilata, craft piva, slastica za sladokusce do slavonskih čvaraka, kulena i kobasice za one koji su trebali dodatne energije za nastavak kušanja.

Mogla se tu probati platinasta graševina Jasne Antunović, Silvanac zeleni “Jezerac” Orahovica p.p. koji je došao sa zlatom s Decantera, odičan Palčićev merlot, Sauvignon Vinum vinarije iz Sremskih Karlovaca i mnogi drugi.

No, ono što je mene ove godine privuklo su bile - radionice. Moderator je bio Željko Garmaz (Vinske priče) koji je postavio odličan redoslijed. Na žalost, zbog ograničenih vremenskih mogućnosti nisam posjetio sve radionice, ali ono što sam poslušao bilo je dovoljno da dobijem osjećaj kakve su bile prethodne.

Petak je ponudio Pregled berbe 2017. godine Slavonije i Hrvatskog podunavlja, radionicu o graševini, te hvaljenu radionicu koju smo na žalost propustili, "Prokupac - od ružnog pačeta do svjetskog vina".

No, nakon toga su uslijedile dvije intimne radionice. One su ponudile uvid u vina koja su vinarima tih vinarija obilježila dosadašnju ili dio karijere.

Od meda do mediterana 

Vlado Krauthaker

Prva na redu bila je Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije, Vlade Krauthakera, svima poznatog kutjevačkog vinara koji djeluje od 1992. godine, kada je osnovao svoju vinariju.

Na popisu je bilo deset vina koje je gospon Vlado odabrao za ovu radionicu.

 

 

Pa krenimo redom:

 • Graševina Korija iz 2013. mineralna s izraženim alkoholom, ali još uvijek ima svježine, godine su joj dale samo dodatni sloj. Nakon Korije uslijedila je svima poznata graševina Mitrovac iz 2013., još uvijek svježa i živa, cvjetna na nosu i uravnotežena. Treća graševina koju smo kušali je graševina Pomale - Jelkovac iz 2011. Iako već puni osmu godinu, ova graševina je medna na nosu i mekana, godine joj nisu naštetile, iako joj je treba malo vremena da se otvori i pokaže sve s čime raspolaže.
 • Rosenberg Chardonnay iz 2012. ponudio je kremoznost, složenost i poznati vanilije-hrast buke. Macerirani Kuvlakhe Verduzzo iz 2011. još uvijek ima izražene tanine i vino je koje definitivno nije za svakoga. Na nosu oštar i na trenutke neugodan, polako se s vremenom otvara i pokazuje potencijal. Za ljubitelje maceriranih/oranž/jantarnih/narančastih vina ovo će biti vrlo zanimljivo.
 • Nebbiolo je talijanska autohtona sorta Piedmonta, koji dijeli istu paralelu kao i Kutjevo i zbog toga se smatra da može imati veliki potencijal. Inače, u arhivi ima ispod deset butelja, tako da je bila izvanredna prilika kušati ovo voćno, zrelo i bogato vino.
 • Merlot  2011. nam je došao možda mrvicu prerano, jer mislimo da će doseći vrhunac za godinu-dvije. Jači tanini i zrelo voće u sekundarnim aromama odlikuju ovo vino. 
 • Jedna od senzacija radionice svakako je bilo vino Muškat ruža iz 2006. Vino koje je pršti od mediterana u sebi, kao da ste zakoračili u polje divljeg ružmarina, kadulje ili paprene metvice. Vino koje bi bilo savršeno uz dobar kotlet paške janjetine s umakom od brusnica.
 • Merlot izborna berba iz 2012. također je oduševila prisutne svojom elegancijom i aromom koju je dao nakon par minuta u čaši.
 • Kraj je bio filmski, svi smo znali da nas očekuje izborna berba Graševina iz 1994. Na trenutak je sve stalo i svi su otišli na privatni dejt s ovom graševinom. Izuzetno, monumentalno i posebno vino.

Odlična radionica i jedinstvena prilika za isprobati rijetko dostupna vina.

Revolucija, zavodnice i Batina

Slavko Kalazić i Samir Nađ

Kada su Slavko Kalazić i Samir Nađ (enolog) izašli i poslagali na stol svoju retrospektivu od 2007. —2017. bilo je jasno kuda vodi večer. 

 • Krenuli smo s graševinom iz 2007. koja je jedno od  vrhunskih vina u prvoj berbi vinarije. Nudi medost na nosu, patinu. Vino koje još uvijek ima što za reći i pokazati!
 • Sauvignon iz 2007. vrhunski je iz vremena Slavkovih vina s višim alkoholima. Ali, sa svojih 14,9% i dalje je mekan i pitak, drvo mu daje dodatnu dimenziju rustikalnosti. 
 • Skočili smo u 2016. godinu s rajnskim rizlingom koji ima izražene (ali ne previsoke) kiseline. Kroz svako vino, prisjetili smo i te godine te uvjeta koji su ga formirali.
 • Vrhunski Sauvignon iz 2016. donio nam je svježinu, mineralnost i reskost s svojih 12,5% alk. (primjetite razliku s onim iz 2007).
 • Chardonnay iz 2010. koji je ljubio drvo šest mjeseci dobio je određenu težinu, pa smo prema tome dobili punije vino sa svojih visokih 14,5% alk.
 • Na red nam je stigao i Cuvee Blanc Batina, 2010. Kratko maceriran s bazom sivog pinota vino je koje daje omaž svojoj lokaciji. Dunav, bitka, revolucija—sve to priča ovo vino.
 • Moj favorit ove radioce: oranž Graševina, 2012. Kakvo divno vino! Zaboravite na neugodne mirise maceriranih vina, ovdje se radi o vanserijskom primjerku. Divno izbalansirano, pitko, zavodljivo… Vino koje na tren traži trenutak samoće s vama. Može li Kalazić ovo ponoviti—ja ću odlučiti vjerovati da može!
 • Batina, 2011., crna verzija cuveea je zaokruženo vino, također traži pažnju i polagano uživanje.
 • Za kraj smo kušali, Traminac, 2007. kasna berba koji je odlično vino za opraštanje od ove radionice sa slatkim završetkom. Gusti, medni, sočni, baranjski, kalazićevski traminac zaokuplja svojom bojom i mirisom upravo te, sada već, desetogodišnje livade.

Kadarka bez granica

Oskar Maurer
Oskar Maurer

Prvi puta sam slušao Oskara Maurera, osebujnog vinara iz Hajdukova (Srbija) koji trenutno posjeduje nasade najstarije kadarke na svijetu - čak iz 1880. godine. Osoba je koja ne voli granice, kako u glavi, tako i među zemljama. Iz tog razloga ima nasad (kako je nedeklarirano zove) iločke kadarke na granici Hrvatske i Srbije. A to je bila i prvo vino s kojim smo krenuli.

 • Izraženih tanina, još mlada, ali voćna i podsjeća na bakin sok od višnje… Druga kadarka je vino koje je drugačije od prethodnog, puno izraženijih sekundarnih voćnih aroma finih kiselina koje plešu po ustima, i svježine. 

Ono što je zanimljivo je da je Oskar zagovornik prirodnog ili organskog uzgoja loze. Svoju životnu filozofiju prenosi u svoja vina i stoga ne čudi da se njegova vina može pronaći po restoranima s Michelinovim zvijezdicama, pa čak i u Nomi (da, onoj u Kopenhagenu). 

 • Kadarka 1880. je vino izbalansirane kiseline, džem od divljih bobica, tamna čokolada… Igra se tu puno stvari, puno okusa i aroma… divno vino!

S ove radionice otišao sam ispunjen nadom da bolji svijet postoji, te da ga svi zajedno možemo učiniti—još boljim!

Ples vina s Ivanom Enjingijem

Puna kuća 

Za ovu radionicu sam se pripremao psiho-fizički. Prvo sam otišao u novo-otvoreni restoran Krčma kod Baranjca i ugodno se iznenadio hranom i ambijentom - no, o tome drugi puta. A i dosta razmišljao sam: Ma što će nam ponuditi veliki Ivan Enjingi danas?” i vrtio neke scenarije… Ono što je bilo teško je opisati nekome tko nije bio.

Mnogi se vjerovatno pitaju: “Pa što se dogodilo i gdje taj Enjingi?” Pa, po ovome što ja vidim, tu je i pravi i dalje fenomenalna vina. To dokazuje i graševina 2015. kasna berba koja ima njegov potpis.

U slici je dio vina koja su išla (drugim redosljedom) jedno za drugim dok smo svi uživali u tom trenutku. Sve se tako vrtilo u nekom čudnom ritmu, ma soundtrack koji je meni svirao je Danse Macabre Camillea Saint-Saënsa. 

Ne mogu vam dati presjek svih vina tog dana… ni većine čak. Naime, zapala me (slučajna) čast da pomažem na ovoj radionici, tako da sam pripremio vadičep i krenuo u akciju. Nizale su se graševine, pinoti sivi, rajnski rizlinzi, sauvignon bijeli, Venja bijela i crna, zweigelti i sl. 

Naravno, bilo je tu par (povjesnih) momenata - kasna berba graševina 2002. koja je toliko usklađena i pitka, mekana i puna da mami uzdahe. 

Graševina 1994.

Onda dolazi iz nekog svog svijeta ta čudesna kasna berba graševine iz 1994. Sve je u njoj—i mladost i starost, prošlost i sadašnjost. Medna, uljna i gusta, patina onog starog rijetko pronađenog zlata. Ova graševina zapis je jednog vremena i čovjeka koji ju je stvorio.

Van konkurencije bila komovica iz 1984. Rijedak biser i jedan od onih destilata s kojim bi počastio kada ti se rodi unuk ili unuka. Van serijski i uz jednu dooobru cigaru za one koji vole tu i tamo zapušiti.

 

 

 

Istarska Malvazija u Žepču?

Vinko Zovko

Svakako jedna od dražih stvari na kojima sam imao prilike prisustovati.

Vinko Zovko - čovjek veselog i neiskvarenog duha, vizionar i revolucionar. Vinko je zasadio 20 hektara vinograda i ne staje—želi još toliko.

Na ovoj radionici sam također asistirao i točio vino, ali imao sam priliku isprobati neka od vina iz ove vinarije nazvanoj—Povratak.  

Svakako bih izdvojio Palavu iz serije ZEMLJA , sviježu i mirisnu savršenu za ljetne dane. Od crnih vina Merlot-Ancellotta ima najviše perspektive. 

Naime, ono što cijelu ovu priče podiže stepenicu više jest činjenica da Vinko u sljedećih 10 godina planira uključiti 600-700 kućanstava koja bi kroz zadrugu Vitis, u kojoj se već sada nalazi nekolicina članova s podignutim vlastitim vinogradima, plasirali svoju sirovinu u vinarije i tako učinili Žepče boljim i perspektivnijim mjestom za život.

Hvala WineOS!

Doista, odličan festival ove godine, prepun zanimljivih izlagača, prekratak da bi se sve obišlo. Ali, tko bi izdržao više od dva dana ovog uživanja? Do sljedećeg prosinca!

Comment