Kozlović: priča o tri desetljeća malvazije

By: Lada Radin
Article_dscf4544

Iako smo prošli tjedan u Dubravkin Put - Restaurant and Wine Bar pozvani da probamo novo Kozlović vino - malvaziju Selekcija, Franko nas je naveo na razgovor o tri desetljeća malvazije. O tome kako su tehnički zahvati koje su vinari Istre početkom devedesetih (Kozlović, Matošević i Degrassi tada su bili mladi vinari) počeli primjenjivati u vinogradu i podrumu stvorili skoro sasvim novo vino, naširoko omiljenu i popularnu svježu, voćnu, ponekad mineralnu malvaziju. Vino za koje bi stari rekli da malvazija nije. Vino koje je u Hrvatskoj postalo sinonim za sveprisutno, pouzdano, sviđabilno vino na koje se možeš osloniti u različitim situacijama. Vino koje se nalazi u restoranima od Iloka do Lastova, štogod mi mislili o tome.

No, kako kaže Franko, mjerna jedinica za vino i vinara je desetljeće, a ne godina, dvije. Tijekom ta dva desetljeća modernog života malvazije, zaigrani vinari isprobavali su odležavanje i fermentaciju u drvu, maceriranje i stvaranje narančaste malvazije te desertna vina da bi dokazali da svojedobno prezirana sorta može dati ozbiljna, dugovječna, a neki bi rekl,i i velika vina.

Naravno, tržište i dalje najviše želi baznu malvaziju, ona je i dalje "najvažnije vino" podruma Kozlović, u godišnjoj količini od oko 150.000 butelja koju ne namjeravaju povećavati. No, kod svakog vinara postoji želja igrati se dalje, smišljati nešto novo, uz pitanje: što sada? Kamo dalje s malvazijom?
 

Jedan od mogućih odgovora daje malvazija Selekcija, vino koje se u proizvodnji ne razlikuje od bazne malvazije; nema duže maceracije, nema drveta. Tajna se nalazi - u vinogradu.  U potrazi za malo ozbiljnijom malvazijom Kozlović se vratio vinogradu i tamo pokušao više surađivati s prirodom. Rezultat je "starija sestra" bazne malvazije, "vino za odlikaše", kako ga od milja zove. I zaista, razlike su više nego očite. Vino je to koje je sjajan pratitelj hrani, vino koje nije ozbiljno i moćno poput Santa Lucije, ali nije ni jednostavno poput svježe malvazije. Svakodnevno vino za malo iskusnijeg vinopiju.

Priska Thuring, koja je svoj jelovnik od 5 sljedova podredila vinu, sparila ju je sa škampom, pireom od krumpira i tikivcama. Malvazija Selekcija osvježila je i podigla zagasitost i slatkoću škampa, i pozivala na gutljaj više, što je odlika svakog dobrog vina.

Što se nas tiče, veselimo se danu kada će omjeri u podrumu Kozlović prevagnuti na stranu ovakvog tipa malvazija, koje svoju posebnost duguju većoj posvećenosti, selekciji, i djelovanju prirode. Do tada, veseli nas da još postoji ideja i razigranosti na temu "dosadne" malvazije, nadamo se da će ih biti sve više...

Priska Thuring, Dubravkin put
pire od krumpira/tikvice/bisque od škampa
Sva lica malvazije Kozlović

fotografije: Sanjin Kaštelan

Comment