10 savjeta kako što kvalitetnije posjetiti EXPO Milano 2015

By: Goran Zgrablić
Article_food_truck_nation

Jeste li strastveni foodie koji ima radoznalo nepce i smatra da putovanja nemaju smisla ako se pritom dobro i autenti no ne jede? Zanima li vas koje su nacije uspješno odgovorile na pitanje “Kako prehraniti planet”? Volite li i dizajn, arhitekturu, ekologiju, održivi razvoj i dobru zabavu? Ako je na sve to odgovor potvrdan krajnje je vrijeme da po nete planirati posjetu EXPOu 2015 u bliskom nam Milanu jer se ta velika svjetska izložba zatvara već krajem ovog mjeseca. Donosimo vam deset insajderskih savjeta koji će vam pomoći da u jednom danu vidite ono najbitnije ali da i posjeta toj ljudskoj košnici bude što ugodnija.

Viseći vrtovi pokrivaju fasadu paviljona SADa
 1. Izbjegavajte vikend i ponedjeljak
  Vikendom, a i ponedjeljkom kada dosta talijanskih trgovaca i ugostitelja ne radi, su gužve nesnosne. Zato je bolje odabrati utorak, srijedu ili etvrtak. Ako ipak dolazite za vikend, odaberite radije nedjelju a subotu iskoristite za posjetu Milanu. Planirajte si dva noćenja jer vam za kvalitetan obilazak bez puno stresa treba cijeli dan.
   
  Decumano - glavna žila kucavica EXPOa

   
 2. Kupite ulaznicu online
  Prije dolaska na službenim web stranicama EXPOa ili kod ovlaštenih online preprodava a (za nešto bolju cijenu) kupite ulaznicu sa fiksnim datumom i isprintajte je. Ne želite ekati više redova nego što morate.
  Veronski sajam Vinitaly zaslužan je za odli an paviljon jednostavnog koncepta i jednostavnog naziva - VINO

   
 3. Doputujte vlakom (a možete i autom)
  Sjednite u Trstu u udobne i superbrze Freccie te tako izbjegnite milanske prometne epove. Ako vas je više od dvoje više se isplati doći autom ali onda ga ostavite u parkirnoj kući Cascina Gobba na milanskom predgrađu i potom koristite javni prijevoz. Unaprijed prou ite kako metroom ili S linijom doći od centra Milana do stanice Rho-Fiera EXPO.
  Utjecaj Minority reporta o
it je u belgijskom paviljonu
  Belgijanci pokazuju da poljoprivreda može biti i high-tech i održiva

   
 4. Spremite si sendvi e (za marendu i ru ak)
  Našim susjedima talijanima ru ak je svetinja pa tako redovi za ru ak znaju biti duži od redova za ulazak u neke paviljone. Da biste uštedili vrijeme, uštedjeli pozamašnu svotu eura i vidjeli koji paviljon više, dan prije pripremite si sendvi e ili piknik koji će vas hraniti preko dana. U 21h se većina paviljona zatvara i tad je pravi trenutak da krenete u gastronomske avanture jer svi restorani i barovi ipak ostaju otvoreni do 23/24h.
  Muamba de galinha, nacionalno jelo Angole - piletina, bamija, kikiriki. Umjesto carassola, kao prilog palenta.

   
 5. viseći vrtovi na paviljonu SADa
  5. Paviljoni koje morate vidjeti
  Uistinu inovativnih paviljona koji oduzimaju dah i proširuju vidike spoznaje ima manje od desetak. Ne propustite slijedeće paviljone: Angola – upoznajte kulturu i prehranu te napredne afričke zemlje i uživajte u pogledu s najvišeg krova EXPOa; Belgija  - pomfrit, čokolada, belgijsko pivo u kombinaciji sa znanstveno-fantastičnom vizijom poljoprivrede; Austrija – arhitektura briše granicu između ekstrijera i interijera, unutra naći ćete funkcionalni alpski ekosustav koji prirodno rashlađuje prostor; Švicarska – posjetite samo tornjeve i odgovorite na pitanje “ima li dosta za sve?”; Brazil – hodajte po razapetoj mreži iznad biljaka s brazilskim voćem i povrćem; Južna Koreja – osim što nudi vanzemaljsku arhitekturu, pita se koju hranu moramo odabrati da bi se hranili održivo, dotiče se pretilosti, prekomjerne proizvodnje hrane i gladi; Slovenija – doživjet ćete toplu dobrodošlicu, hodati bosi po piranskoj soli i probati prekmursku gibanicu…


   
 6. Iskoristite vrijeme ekanja u redu
  Neki paviljoni zahtijevaju višesatno ekanje ali dok vi stojite u redu vaš suputnik/ca može otići po sendvi , sok, kavu, kola e… Iskoristite to vrijeme za opuštenu okrijepu.
  Hodanje po piranskoj soli glavna je atrakcija slovenskog paviljona i ugodna okrepa vaših umornih nogu

   
 7. Kako ući u talijanski paviljon?
  Doći na EXPO a ne posjetiti paviljon domaćina, svjetske enogastronomske velesile ija se cucina povera može naći u najzaba enijem kutku Zemlje, bilo bi prava šteta. Red je ovdje među najvećima ali u restoran koji se nalazi na vrhu paviljona možete ući bez ekanja. Potom se, recimo nakon kave i kola a, spustite liftom u prizemlje i tada, ako ste dovoljno agilni, uđete preko reda u Bel Paese paviljon.
  Fiat 500 u voćno-povrtnom izdanju
   
  Akvaponika - budućnost održive poljoprivrede?
  Paviljon VINO

   
 8. Po danu ne gubite vrijeme na klastere zemalja: Bio-Mediterraneo; Riso; Zone Aride; Cacao e cioccolato; Isole, Mare e Cibo; Spezie. Ali nave er paviljoni tih zemalja ostaju otvoreni (osim crnogorskog) pa se možete ležerno prošetati te na njihovim soukovima kupiti zanimljive suvenire (jestive i nejestive).
  Paviljoni zemalja u razvoju zanimljivi su za geek foodije jer mogu naći nenabavljive namirnice (npr. prah od ploda baobaba)


   
 9. Ve erajte ili kod Amerikanaca ili kod Arapa
  Najbolji cheesburger u svom životu dobio sam kroz prozor jednog kamioncina koji se nalazi na Food Truck Nation podiju iza paviljona SADa. Osim gourmet burgera, kraft piva i Oregonskog Pinot Noira, i ljubitelji ameri kog roštilja doći će na svoje. Puno manja gužva, odli na, domaća hrana (kebab, falafel, humus, tablouleh) i prihvatljive cijene naći ćete u paviljonima Libanona, Palestine i Eritreje. 
  Food Truck Nation je hranilište kojeg ine desetak "kampera" sa stvarno odli nim street foodom Made in USA.
  Kod eritrejaca slasni mirisi od kojih cure zazubice
  Sok od hibiskusa ili od ploda baobaba i corossola


   
 10. I za kraj - L’albero della vita aka Drvo života
  Svaki dan u 21h, a ponavlja svakih pola sata, zapo inje audiovizualni spektakl u podnožju gigantske instalacije koja predstavlja drvo života. Sinestezija glazbe, svjetla, vatre i vode uvijek pali ak i kad se pređe granica ki a.

   

Upozoravamo vas, ako niste strpljiva osoba i ne možete podnijeti ponegdje i višesatna ekanja u redovima, EXPO nije za vas. Ugodan posjet!
 

Comment