WineOS - festival vina, delicija i ugodnog življenja

By: Foodara
Article_wineos-cover

Osijek nam je početkom prosinca ponudio novu enogastro manifestaciju - WineOS. Festival međunarodnog karaktera okupio je nešto više od 50 izlagača u dva dana. Broj ljudi povećavao se sukladno dobu dana, tako da je večer bila najposjećenija, a osječani su dokazali kako su željni takve vrste događaja.  S obzirom da je organizaciji (Vinoteci Viniti i udruzi Dekanter) ovo prvi festivalski pothvat, solidno je odrađen, ali malo više promocije i brige o vizualnom identitetu ne bi bilo na odmet.

 

OPG Matijević - baranjski kulen
Baranjski kulen OPG-a Matijević (foto: Siniša Kovač)

Izlagači su predstavili svoje standarde uz poneka iznenađenja. Teško je na festivalima izdvojiti vina, ali ipak poneka odstupaju od ustaljenog. Mirisni Iurisov silvanac, Keltisov cuvee extreme, premium graševina Antunović, orahovička i feričanačka frankovka, kasna berba Kalazićevog cabarnet sauvignona, pa sve do Apostolovog chardonnaya i Buhačevog merlota ostavili su vrlo dobar dojam. 

Da ne ostane sve na kušanju vina, ni gastro dio nije omanuo. Sveprisutnija na domaćoj gastro sceni, ekipa iz restorana Piroš Čizma pokazala je zašto ih smatraju najinovativniji restoranom Baranje. OPG Matijević sa svojim domaćim kulenom, OPG Perić i Lehki sa svojim sirevima te brojni drugi izlagači nadpunili su ovu vinsku priču.

Ekstremna vina za ekstremne uvjete
U prostorijama osječkog muzeja uz izlagački dio usporedno su održane i četiri radionice od kojih smo posjetili onu pod nazivom Narančasta Re-evolucija, odnosno radionica narančastih, prirodnih ili maceriranih vina koju su vodili WSET-ovci Mario Tomeković i Siniša Kovač.

Narančasta Re-Evolucija

Sudionici radionice su kušali 13 vina hrvatskih i slovenskih vinara uz nekoliko iznenađenja i noviteta. Naime, Baranja je dobila svoje prvo narančasto vino. Vinarija Kalazić predstavila je svoju Graševinu, koja iako još u fazi sazrijevanja, ima veliki potencijal. Krauthakerov Kuvlakhe GR, jedino vino te večeri bez sumpora, ostavilo je više nego odličan dojam svojim unikatnim potpisom. Neka od vina su pomalo razočarala, kao Roxanicheva Antica, malvazija koja je odlažala četiri godine nakon dva mjeseca maceracije. Jednostavno prežestoko ocatno vino.

Siniša Kovač - moderator radionice
Siniša Kovač - moderator radionice

Za kraj je ostavljena Atimo malvazija koja je pobrala lovorike najposebnijeg vina radionice. Nefiltrirani barrique odrađen je po biodinamičkom principu; mutno i mineralno, ali vrlo kompleksno vino.

Pitanja i odgovori usijali su već ionako toplu atmosferu u prostoriji. Koplja su se lomila oko naziva prirodna vina. "Nisu li sva vina prirodna?" i "Je li to samo marketinški alat?" nastavilo se raspravljati i nakon radionice.

 

Poneka su pitanja ostala otvorenima, što ostavlja prostor za pokoju radionicu slične tematike.

WINEOS 2
Organizatori su odmah nakon završetka festivala objavili kako zahvaljuju svima, te da su krenule pripreme za drugi WineOS. Popravljanjem sitnih nedostataka, većim brojem stranih izlagača i podizanjem priče na viši nivo, Osijek ima priliku napokon dobiti dvodnevni vinski festival kakav zaslužuje.

Apostol je predstavio novi Chardonnay (foto: Siniša Kovač)

 

Comment