Teška vinska artiljerija u Zagrebu

By: Foodara
Article_hrana-i-vino-3

Slavonija s hrvatskog istočnog vinskog fronta te regija Friuli sa sjeverozapadnog talijanskog, navrle su prošli tjedan u Klovićeve dvore u Zagrebu.

Drugi Festival hrane i vina u u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, RRA Slavonije i Baranje, talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia počastio nas je degustacijom delicija i vina iz spomenutih krajeva. Svoje teške cijevi izvukli su vinari erduskog, iločkog, baranjskog, đakovačkog i feričančkog vinogorja, te Talijani iz regije Friuli.

Vrhunska slavonska vina Jasne Antunović, Vinarije Iuris, Buhač, Josić, Süber, Jakovac, Kalazić, Gerstmayer, Pinkert, Misna vina, Apostol, Brzica, Janečić i Trs odlično su pasala uz mesne delicije od autohtone slavonske crne svinje, te vrhunski talijanski pršut San Daniele iz Friuli pokrajine.

Proizvodi od autohtone crne slavonske svinje
Proizvodi od autohtone crne slavonske svinje

No, talijanske im brigade nisu ostale dužne te su nas počastile odličnom paletom crnih i bijelih vina. Te večeri čulo se hvaljenje talijanskog pinota grigio (sivog) obitelji Cesconi.

Buhač, Antunović i Gertstmayer predstavili su svoje graševine, po mom mišljenju najbolje koje nudi Slavonija u ovom trenu. Rose dolazi na velika vrata pa su nas Süber, Janković i Janečić-Grunwald počastili ovim svježim ružičanstvenim vinima. Iurisov mladi sauvignon iz 2013. svojom bazgovitom podlogom dao je naslutiti da će se o njemu još pričati i pisati.

Talijanski predstavnici i vinari
Talijanski vinari i predstavnici

S obzirom da je ovo samo (jedna od) najava za 2. Festival hrane i vina koji će se održati od 3. do 5. travnja ove godine, započelo je poprilično vatreno. Nadamo se da će organizatori upjeti održati kontinuitet i zanimljivost festivala i u dane održavanja.

 

Comment