Uz tešku vinsku artiljeriju predstavljen novi Bevandin chef

By: Petar Stojković/Conex
Article_img_3222

Svoj je novi jelovnik Tomljanović predstavio u srijedu, 14. prosinca 2016., na proslavi titule Najboljeg hrvatskog restorana i drugog najboljeg luksuznog hotela u Hrvatskoj. Vrhunska jadranska riba, dobavljena od domaćih ribara, pripremljena  u tzv. raw baru te ostale namirnice lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, u skladu sa tzv. 'zero kilometer' filozofijom u kojoj su jela pripravljena od lokalno uzgojenih i ubranih namirnica, okosnica su Tomljanovićeva menija za nagrađivani opatijski restoran. Kuhar koji je znanje stjecao od crikveničkog hotela Internacional preko berlinskih restorana, u Bevandu dolazi iz zadarske Foše gdje je proveo proteklih deset godina. 

Okupljeni su gosti, među ostalim, imali priliku kušati sirove dondole, sirovi i marinirani škamp s mousseom od guščje jetre, kao i carpaccio i sashimi od svježe ulovljene jadranske ribe, spravljene pred njihovim očima na novom Bevandinom raw baru. Upravo će raw bar biti jedna od ključnih sastavnica nove ponude u Bevandi, u kojem će se najsvježije namirnice iz Jadranskog mora pripremati pred gostima.

Jela koja su gosti kušali bila su sljubljena s vrhunskim hrvatskim vinima, probranim od višestruko nagrađivanog sommeliera Bevande Klaudija Jurčića, u evidentnom pokazivanju mišića impresivnog vinskog podruma koji broji preko 750 etiketa. Stoga se ni u sparivanju nije štedilo na impresivnim buteljama novije hrvatske vinske povijesti. Prisutni su posebno zadovoljni bili formom u kojoj su bila najstarija vina, Kiridžijin Dingač iz '95. te Kozlovićeva malvazija iz '97, iako će u redovitom životu restorana u jelovniku na kojem dominiraju riblja jela češće pasati manje odležana i teška vina. 

Impresivna vinska reprezentacija skoro je zasjenila predstavljanje novog jelovnika

Bevanda će u 2017. svojim gostima ponuditi cijeli niz novosti. Opatijski restoran tako postaje ambasadorom najpoznatijeg svjetskog šampanjca Dom Perignon, u što su se već u srijedu imali uvjerili okupljeni gastro-novinari, koji su imali priliku kušati šampanjce iz berbe 2006. godine. Uz već spomenuti raw bar, zaljubljenici o najfinije cigare moći će uživati u sofisticiranim okusima u novom humidoru, a svoje će cigare moći pohraniti u privatnim sefovima Bevande. Bevanda je ove godine primljena u elitno društvo udruge Jeunes Restorateurs D'Europe, čije se članice ističu vrhunskom vještinom u pripremi hrane i posvećenošću umjetnosti življenja. Udruga okuplja 350 vrhunskih europskih restorana i 160 hotela u više od 15 zemalja. 


 

 

 

 

Posebno nas vesele ideja chefa Tomljanovića o tome da mlade ambiciozne hrvatske kuhare treba zadržati u domaćim restoranima i dati im šansu da se izgrađuju uz svoje iskusnije kolege. Upravo zato čekamo kompletiranje tima i treniranje kroz zimske mjesece kako bi do proljeća usavršili tehnike zacrtane u novoj karti, jer smo iz pokazanog i kušanog zaključila da mjesta usavršavanju ima, kako bi Bevanda zadržala kultni status koji je godinama gradila i nadograđivala. 

Comment