Vina Kairos - Babe napadaju!

By: GastroLada
Article_babe_na_karti_europe


"Na položaju Babe, u trogirsko-kaštelanskom vinogorju, prostire se 13 ha novih vinograda crnih sorti, s ponajviše onih autohtonih – plavca malog i crljenka kaštelanskog. Vina Kairos nove su etikete na hrvatskoj vinskoj sceni."
 


Vinogradi na položaju Babe u trogirskom vinogorju relativno su mladi nasad, loze su tamo posađene tek 2008. godine. Na potezu na kojem nema većeg vinograda između "Zlatana i Zlatana", kako se šali enolog Nikša Zglav, vinogradi tvrtke Vinski dvori spadaju u ozbiljnije projekte. Trećinom vinograda proteže se plavac, trećina je crljenak, a vlasnici su se odlučili poigrati i sa stranim sortama: merlotom, cabernetom, tempranillom i syrahom. Nije nebitan ni podatak da su vina od 2014. godine u ekološkom nadzoru, kao i da se u proizvodnji ne koriste selekcionirani kvasci. Na predstavljanju ove mlade vinarije u vinoteci Bornstein, direktor Nikša Jelavić rekao nam je da je njihova vizija široka: "Vino vidimo kao znak koji promovira Hrvatsku pa ćemo uz kvalitetu vina, poraditi i na tome da naš vinograd na prekrasnom položaju Babe u okolici Trogira postane mini turistička destinacija, okupljalište ljudi i znanja, a posjet vinogradu u kojem se vina proizvode ekološki – obavezni „lik“ pri posjetu Dalmaciji."

Kada bacite pogled na fotografije vinograda, brzo će vam postati jasno da je takav scenarij više nego vjerojatan.

Vinograd je od 2014. u ekološkoj proizvodnji
Možemo zamisliti i domaće i strane turiste kako ovdje padaju u nesvjest od ljepote

Na nedavnom predstavljanju ove mlade vinarije u organizaciji udruge Women on Wine, imali smo priliku probati sva tri vina koja trenutno rade. Plavac mali iz 2011. oduševio nas je svojom elegancijom, što s tom sortom nije lako postići. rezultat je neuobičajeni Plavac koji bi mogao biti vrlo zanimljiv strancima nenaviklima na prebujna ostvarenja te sorte. Crljenak je mnogim pristunima bio favorit, kao iznimno moćno, lijepo posloženo i elegantno, pitko vino. Sva vina pokazuju izniman potencijal za starenje, stoga je sada pravo vrijeme za kupnju. No, s obzirom da svakog vina ima tek nekoliko tisuća butelja, ne bi bilo zgorega požuriti...

Vina Kairos dobila su naziv prema grčkoj riječi koja označava "pravi trenutak" ili "Božje vrijeme"
Redom: Doris Srpek, Ljubo Jelavić, Inga Jelavić, Sanja Muzaferija, Ivan Srpek, Nikša Zglav

 

Comment