Od ekstra djevičanskog do ekstra šampanjskog

By: GastroLada
Article_collard_picard

Protekli tjedan GastroLadine putešestvije odvele su je s vrhova maslina preko alpskih vrhova u podrum Bornsteina. Predstavljanje male šampanjske kuće i premium austrijskih vinara nadjačali su dosadnu i otupljujuću virozu.

Vikend proveden u Ližnjanu u jednoj neočekivano ozbiljnoj i opsežnoj berbi maslina napunio nas je energijom sunca, mora i slanog povjetarca. Ovogodišnja istarska ulja, po riječima stručnjaka, biti će prilično blaga i nježna jer su obilne kiše "isprale" polifenole koji donose pikantnost i gorčinu. Druženje s prijateljima u prirodi, sati i sati češljanja maslina, žgvacet, šugo, fuži, crno, bijelo, pjenušavo, sve vas to napuni energijom i dadne snage za nove radne pobjede. Ili pak pripremi plodno tlo za jednu od viroza koje ovih dana haraju gradom. To je posebno nezgodno imate li taj tjedan u planu barem tri vinska degustacijska druženja. Nešto je moralo izvisiti.

Poluzrele masline nakon tiještanja daju..
...ovo tekuće zlato. Ovogodišnje ulje prilično je blago i nježno.

Dan neovisnosti primjereno smo obilježili šampanjcima relativno mlade šampanjske kuće Collard-Picard, čiji su ih vlasnici su osobno predstavili u vinoteci Bornstein. Samo dan nakon njihova vjenčanja 1996. godina Olivier Collard i Caroline Picard osnovali su novi brend, kako obiteljska tradicija nalaže. U šampanjsku kuću novopečenih supružnika svak je donio svoj dio miraza. Par je započeo s 1,8 hektara vinograda obiteljskog nasljeđa iz kojih se grožđe prerađivalo u obiteljskom podrumu, a 2006. godine, kada su dovoljno ojačali, izgradili su vlastiti podrum na periferiji Epernaya, u mjestu Villers-sous-Châtillon. Danas obrađuju ukupno 15 hektara vinograda i pune oko 130 000 butelja godišnje. Posebno je zgodno kako u prodaju puštaju "samo" 100.000 butelja kako bi preduhitrili "hirove prirode".

Koncentracija je na visini!

Oznaka Récoltant Manipulant, koja znači da su šampanjci proizvedeni isključivo od vlastitog grožđa, organski certifikat koji samo što nije stigao te kićene etikete koje dizajnira Olivierova supruga Caroline govore da se radi o iznimnom proizvodu. Imali smo zadovoljstvo probati ne predviđena četiri, nego ukupno šest šampanjaca, jer smo dodatno počašćeni kapljicama Vintage rose iz 2008. te Cuvee des Archives iz 2002., bocom broj 2908. Klasične šampanjske sorte – Chardonnay, Pinot Noir i Meunier u različitim omjerima, godinama i tehnikama u podrumu stvorili su paletu šampanjaca u kojoj je nemoguće ne naći favorita, partnera jelima ili „bocu za (jako) posebne prilike“. Šampanjci iz 2002. i 2006. ozbiljno su zagazili u kompleksnost koja nadilazi frivolnost „mjehurića“. Složno uzviknusmo: „Živila Hrvatska!"

Ivan i Doris Srpek sa Olivierom Collardom i Caroline Picard

Večer je za Moranu i mene (vlastitom voljom), umjesto uz kamenice i francuske sireve završila u Rocket Burger caffeu. Nova Runda pivo + dobri burgeri bili su dovoljno snažan motiv da se spustimo s Kaptola u Tkalčićevu.

Sljedeći dani nisu donijeli ništa odmora. Četvrtak je bio rezerviran za mini Alpe-Adria fest u vinoteci Vivat fina vina u Folnegovićevoj ulici, a nakon toga planirala sam kušanje vina Rizman iz vinogorja Komarna u Basementu by Pleasure Seekers. Provjereni koncept: kušanja cjelokupne palete vina određene vinarije, plus pokoje iznenađenje iz podruma, brižno spravljeni zalogaji, ugodna i opuštena atmosfera. No, ne i ovaj put.

Ići na kušanje vina s prehladom je kao da film kojem se veselite pogledate u kinu s papirnatom vrećicom na glavi. Stoga ćemo Rizman i ja morati naći novu priliku da se bolje upoznamo.

 

Ekipa Vivat vinoteke s g. Goellesom i Stefanie Lobner

Zato sam se s gospodinom Goellesom od octova i destilata prilično dobro upoznala. Ne biste vjerovali koju raskoš okusa možete naći u boci jednog "nusproizvoda". No ako vam kažem da Goelles proizvodi voćne, klasične i balzamične octove te uz klasične okuse nude i egzotiku poput rajčice, kruške, maline, piva  itd., možda mi i povjerujete. Raskoš okusa koja zove na eksperimentiranje u kuhinji!
Pobjednička kombinacija bila je ona ekstra djevičanskog Chiavalon Ex albis maslinovog ulja, koje je tu noć izašlo iz preše, s octom od kruške! No da ne bi ispalo da sam u Vivat svratila kušati octove...

Zaboravite da ste ovo ikad probali, nećete ga se tako lako dočepati!

 

Koncept fokusiranog mini vinskog sajma by Boris Ivančić učinio mi se turbo simpatičnim. Pod a) atmosfera je kvartovska, neopterećena; b) vina i vinara je malo, pa se možeš fokusirati, zapisati, prokomentirati svako od vina bez žurbe; c) ako te se nešto posebno dojmilo ili dobiješ napad trenutne inspiracije, police oko tebe prepune su mogućnosti.

Vinarije Loimer, Sattlerhof, Wieninger i Heinrich pružile su dobar presjek sorti i stilova austrijskih vinarija dostupnih na našem tržištu. Prirodna vina Ducal gosta iz Slovenije Mitje Lo Duce podsjetila su nas kakva sve čuda mogu nastati u vinogradu, podrumu i boci uz minimalne intervencije. Vlasnici Kekecove domačije, sportaši i ljudi neumorne energije, Mitja i Joži, počastili su nas i jednom od rijetkih preostalih butelja pjenušca Sontia, kojeg je cijelu berbu otkupila danska Noma. Ako ga se ikad dočepate, bit će vam jasno da je ova penina napravljena od chardonnaya nešto posebno. 

 

 

 

Comment